Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
До 2028 г. учени ще разработят роботизирано сърце, което да сложи край на трансплантациите
До 2028 г. учени ще разработят роботизирано сърце, което да сложи край на трансплантациите
Техно и ауто
01-23-20
добавено
1854
прегледа

Учени смятат, че роботизираните сърца могат да сложи край на необходимостта от трансплантации в рамките на следващите осем години. Експертите от Холандия, Кеймбридж и Лондон разработват „меко роботизирано сърце“, което с лекота ще може да изтласква кръвта по тялото.

 

Те имат за цел да имплантират първия такъв работещ прототип в животно през следващите три години, а при хората до 2028 година.

 

Устройството е част от един от четирите проекта, включени в списъка за огромната награда от 30 милиона паунда за революционизиране на лечението на сърдечни заболявания. Най-добрите експерти по сърдечно-съдови системи от цял ​​свят - включително експерти от Оксфорд, Имперския колеж в Лондон, Харвард и Шефилд, са сред екипите, които се състезават за спечелването на наградата.

 

Освен роботизираното сърце, проектите включват ваксина срещу сърдечни заболявания, генетичен лек за сърдечни дефекти и най-доброто устройство за "носене" от следващото поколение, която би могло да забележи признаци за инфаркти и инсулти, още преди те да се случат.

 

„Сърдечните и кръвоносните заболявания остават главната причина за смъртните случаи в целия свят.

 

Правим малки крачки напред всяка година, но това, което е необходимо, е гигантския скок, който няма да бъде постигнат чрез бизнес подходите, както обикновено. В момента това представлява най-голямата инвестиция в новаторската наука в 60-годишната история на Британската фондация за сърцето“, заяви професор Нилеш Самани, директор на БХФ.

 

Проектът "хибридно сърце", който е ръководен от Амстердамския университет използва синтетичен роботизиран материал, който възпроизвежда контракциите на сърце, комбиниран със слоеве от човешки клетки, разработени в лаборатория, така че да се гарантира, че устройството ще бъде прието от имунната система на организма.

 

То се захранва от безжична батерия, зареждана от устройство, което може да се носи в сакото, якето или друга връхна дреха с джобове.

 

Учените, стоящи зад проекта, се надяват след време роботизираното сърце да замени сърдечните трансплантации, за които има дълги списъци с чакащи.

 

 

 

 

Всяка година в Обединеното кралство се извършват над 200 сърдечни трансплантации, но много хора умират преждевременно, заради дългото време, което трябва да чакат.

 

Сърцата за бебета, родени с вродени дефекти са изключително малко, защото за да може едно бебе да получи ново сърце, друго бебе трябва да е починало.

 

УЧЕНИ НАПЕЧАТАХА ЖИВО СЪРЦЕ НА 3D ПРИНТЕР

 

„Макар и радикална, амбицията ни не е научна фантастика. Въз основа на нашите предварителни резултати знаем, че можем да го направим", твърди проф. Йоланда Клюйн от Амстердамския университет.

 

Също така участва и екип, ръководен от Оксфорд и Харвард, който се надява да разработят начин за лекуване на генетични сърдечни дефекти, когато някой е в юношеските си години, много преди да бъдат поразени от потенциално фатална болест.

 

Трети екип, ръководен от Кеймбридж и Уелком Сангер Институт, създава "карта" на мастните плаки, които причиняват инфаркти и инсулти. Те целят да използват тази информация за декодиране на влиянието на имунната система върху сърдечните заболявания и вярват, че могат да създадат нови лекарства и ваксини, които ще предотвратяват инсултите и инфарктите години преди те да се появят.

 

Четвъртият екип екип, ръководен от Католическия университет Льовен в Белгия и Университета в Шефилд, създават нова „преносима“ технология, която може да диагностицира, наблюдава и дори лекува сърдечни проблеми.

 

Те имат за цел да използват умни часовници, сърдечни монитори и мобилни телефони, за да създадат „дигитален близнак“ на всеки пациент, който ще дава възможност на лекарите да откриват и прогнозират проблеми.

 

„Тази надпревара олицетворява нашата амбиция за светкавичен напредък и може да доведе до нови, революционни технологии. Не се съмнявам, че печелившата идея ще определи десетилетието в дадената медицинска олбаст", каза проф. Самани

 

 

Източник: Daily Mail