<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74224" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

ДПС поиска оставките на Борисов, Радев и Караянчева, но не и на Гешев (видео)

24 Септември 2020
0 1264

ДПС продължава да настоява за оставките на кабинета на Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и президента Румен Радев, но подкрепя главния прокурор Иван Гешев и се разграничава от искането на протестиращите за неговото оттегляне. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на парламентарната група на движението Хамид Хамид, пише Свободна Европа.

„Нужен е спешен диалог и тези, които тикат страната към хаос, трябва да направят крачка назад – и двете страни. Затова именно поискахме оставки и то – две оставки едновременно. Защото когато едната страна не направи крачка назад, а другата страна поставя условия, няма основа за диалог“, коментира Хамид пред Нова тв.

На въпрос дали с колегите му подкрепят антиправителствените протести в ролята си на опозиция или се разграничават от тях, тъй като ДПС е сочено като една от основните причини за масовото недоволство, депутаът заяви: „Заставаме на страната на държавата и държавността. Държавата има нужда от успокояване на тона, от обединение, защото следващите няколко месеца решават съдбата на България за десетки години напред.“

Той поясни, че има предвид предстоящото разпределяне на европейските средства за справяне с икономическите последици от пандемията от коронавирус, както и подготовката на страната за оперативните програми от новия програмен период на ЕС.

„След оставките трябва да последва обединение на всички политически сили, определяне на приоритети – това го повтаряме вече четвърта година. Определяне на няколко приоритета и един от приоритетите вече се оформя като основен – провеждане на честни избори“, каза още Хамид.

Аргументирайки искането на ДПС за оттегляне на Румен Радев, той посочи, че държавният глава трябва да се държи като такъв, а не да настройва „прокурори срещу съдии, да настройва хора срещу хора“.

Снимка: Булфото

„Главният прокурор не е политическо лице, главният прокурор е част от независимата съдебна система. Той е избиран от прокурори и редно е тези прокурори да му дадат оценкаГлавният прокурор се отчита пред Народното събрание на всеки шест месеца – това е общественият контрол на политическата система върху прокуратурата като цяло. Оттам нататък независимата съдебна система работи и се управлява по собствени правила“, заяви Хамид в отговор на въпрос за позицията на ДПС спрямо исканията за оставка и на Иван Гешев.

От думите му стана ясно също, че вече се водят разговори с други парламентарни групи за събирането на небходимите 80 подписа за внасяне на предложение за отстраняване на парламентарния председател Цвета Караянчева. Като аргумент за това Хамид спомена няколко сигнала за несъвместимост на един от членовете на Централата избирателна комисия (ЦИК), които Караянчева не е поставила на разглеждане вече една година. Добави и „плачевната“ организация в новата сграда на Народното събрание.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Източник и снимка: Свободна Европа

Видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции