<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98149" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: БСП: Ако няма...

ДПС се оплака от Радев в Европарламента заради въпроса му за “родината-майка” към Карадайъ

01 Септември 2021
0 1109

Евродепутатите от ДПС Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели са изпратили имейл до всеки един от колегите си заради въпроса на президента Румен Радев към Мустафа Карадайъ “Коя е Вашата родина-майка”, предава Булевард България.

Към текста те са прикачили видео и превод от публичната част на консултациите на ДПС с президента от 18 август, когато държавният глава попита лидера Мустафа Карадайъ: „Ще ми кажете ли коя е Вашата родина-майка?“.

“Този акт е безпрецедентен в 31-годишната демократична история на България”, пишат тримата представители на движението, цитирани от вестник „Сега“. „Той предизвика вълна от неодобрение сред българските граждани от турския етнос и мюсюлманите – и не само сред тях – и хвърли сянка върху българския етнически модел на заедност на гражданите”.

Радев към Карадайъ: “Вие ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка?” (видео)

Изказването на Радев дойде след посещението на Карадайъ в Турция в началото на юни, където той нарече страната своя „майка родина“ пред висши държавни служители. Въпросът на “Дондуков” 2 бе зададен и в контекста на скандала с канадското гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков.

Въпросът на президента възмути председателя на ДПС, който обяви, че за 51-годишния си живот е доказал, че родината му е България.

“Запитването на Радев поставя всъщност под въпрос лоялността на българските мюсюлмани, които са 14% от населението, и пресече червените линии на българския преходен период – етническата търпимост”, пише в писмото на представителите на ДПС в Брюксел.

Карадайъ след срещата с Радев: С анти-ДПС риторика и омраза нито една от кризите няма да бъде решена” (видео)

Според евродепутатите на движението – “целта на президента Румен Радев е да получи подкрепа във вече започналата неофициално кампания за президентските избори, в които той е кандидат, от националисти, крайнодесни и радикални елементи в българското общество, чрез използване на език на омразата”.

ДПС твърдят, че са получили „стотици оплаквания от български граждани“. Те призовават ЕС и НАТО да не остават „безразлични“ към действията на държавния глава, които можели да „поставят под сериозна заплаха демокрацията в България и етническия мир”.

Това е третото писмо, с което евродепутатите на ДПС атакуват Радев в последния месец. Първо те се оплакаха от него и служебния кабинет заради „черния списък“ на свързаните лица със санкционираните от САЩ по закона „Магнитски“ (вкл. Делян Пеевски). След това обвиниха кабинета и президента, който го е назначил, в натиск върху членове на ДПС по време на предизборната кампания.

Източник: Булевард България

Видео: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции