<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89224" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гърция сваля ...

Драстичен скок на мигрантския натиск по границата ни с Гърция и Турция

14 Май 2021
0 684

Драстичен скок в опитите на нелегални мигранти да влязат на териториятана България от Гърция и Турция отчете Министерството на вътрешните работи за първите четири месеца на тази година, предава Dir.bg.

Набезите по българо-турската граница са се увеличили седемкратно, твърдят от ведомството и информират, че граничните полицаи не са допуснали 3978 нелегални имигранти да влязат в страната. Униформените са задържали 147 души, като 120 от тях извън зоните на граничните пунктове. Най-много били чужденците от Сирия, Афганистан и Ирак.

От началото на годината опитите на нелегалните имигранти на българо-гръцката граница стигат до 12 пъти повече в сравнение с 2020-та година. Граничните полицаи не са допуснали 2213 човека, всички те се върнали обратно във вътрешността на Гърция. Задържани били 97 души/28 – на ГКПП, 69 – извън зоните на ГКПП/.

Пак за първите 4 месеца на тази година на изход на държавната граница граничните полицаи са задържали 449 граждани на трети страни, което представлява увеличение с повече от 5 пъти спрямо същия период на 2020 г.

Бежанци по границата ни с Турция са се оплакали, че са бити и ограбвани от български полицаи

Най-много са задържаните при опит да преминат на изход българо-сръбската граница – 358. Преобладават лицата от Афганистан, Сирия и Мароко, като повечето от тях били задържани в страната и са регистрирани.

От МВР информират, че служебният заместник-вътрешен министър Венцислав Катинов е бил на работно посещение в района на ГКПП – Капитан Андреево, където се е запознал с организацията на работата на “Гранична полиция”. Той подчертал, че наред с обезпечаването на честни избори, ефективната охрана на държавната граница е основен приоритет.

Според публикации в гръцки вестници нелегалните мигранти от Турция ползват границата с България, за да влязат на гръцка територия. Авторите твърдят, че мигрантите влизали от Турция на българска територия, като режели оградата, която била “символична”, а българската гранична охрана “си затваряла очите”. Цитирани от медиите мигранти твърдят пред гръцките гранични власти, че през България действа международен канал за трафик на хора.

Източник: Dir.bg

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции