Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Държавата дала 30 милиона лв. за тикви, субсидията отишла при предварително подготвени хора
Държавата дала 30 милиона лв. за тикви, субсидията отишла при предварително подготвени хора
Нередности
11-14-17
добавено
5661
прегледа

През 2016 година България е субсидирала производството на тикви с 30 000 000 лева. Скандалната новина бе съобщена от бившия земеделски министър Мирослав Найденов. 

 

 

Според наредбата излязля през 2015 г., с тези пари трябва да се засеят 133 000 тона тикви. Заповедта е издадена от министъра на земеделието, тогава Десислава Танева, а помощта е в размер на 232 лева на декар за тикви. "Аз също съм бил министър и не си спомням такова подпомагане в такъв размер за определена култура. Още повече пък за тикви. Че сме произвели 133 000 тона добре, но пък сме засели с тикви 12 000 хектара. Което умножено по 232 лева на декар прави приблизително 30 милиона субсидии за тикви. Това е колосална сума“, анализира казуса Найденов.

 

Тиквите се сеят през пролетта. От края на февруари до края на май се правят заявленията за тях. Определени избрани хора за разбрали тази информация, посочва Найденов. Тиквите нито ги преработваме, нито ги експортираме, нито ги използваме за храна на животните. По-добре тези пари да бяха дадени за домати, тъй като с тях има производство. През 2016 г. субсидията е намалена наполовина, а през 2017 г. е отпаднала и парите са дадени за нещо друго, допълва Мирослав Найденов.

 

Според еколога Тома Белев случилото се е доста притеснително, защото става дума за много пари, които не са отишли за важни неща. Пред gospodari.com той обясни, че въпросните милиони за тикви са повече от разходите за управление и опазване на горите, един път и половина повече от разходите за Фонда за лечение на деца и два пъти повече от разходите за опазване на културното ни наследство.

 

"Ясно е, че някой се е облажил от тази поръчка, при това със съдействието на Фонд земеделие. Въпросът е защо се дават толкова пари за нещо, което не ни трябва, а не се дадат тези средства за други отрасли в земеделието, които наистина се нуждаят от пари. Казаха ми, че част от тези тикви гният по полетата. Тоест това са пари буквално пръснати на вятъра", каза Белев.