Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Държавата се готви за кибератаки по време на изборите
Държавата се готви за кибератаки по време на изборите
gospodari.com
10-08-19
добавено
388
прегледа

Централната избирателна комисия (ЦИК) се подготвя за реакция срещу кибератаки в деня на изборите и разчита на елемента на изненадата. ЦИК, МВР, спецслужбите и главният прокурор са одобрили пакет от мерки.

 

При кибератака говорителите на ЦИК ще информират за решенията си на поредица от пресконференции, а няма да ги качват на страницата си, тъй като се предполага, че тя няма да е достъпна, съобщава bTV, предаде Dir.bg.

 

"За да може в деня на изборите и преди това, ние да предоставяме пълна информация за протичащия процес на гласуване - по отношение на обработката на данните и предаването на протоколите", уточни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

 

Институциите са единодушни, че кибератаките срещу сайтове не могат да бъдат предотвратени, но успокояват, че те не влияят върху изборните резултати.

 

"Много е възможно да има т.нар. "ДОС" атаки срещу сайтовете - това представлява едновременно подаване на хиляди и милиони заявки, но това се преодолява, тъй като защитите, с които разполагаме, идентифицират такива IP адреси и ги блокират", посочи проф. Михаил Константинов, директор на Информационно обслужване.

 

Преди четири години при провеждането на местните избори и на референдум, иницииран от президента Росен Плевнелиев, страниците на ЦИК, президентството, правителството и Министерството на външните работи се сринаха.

 

Тогава държавният глава изрази мнение, че групата, провела кибератака, е свързана с руското военно разузнаване и че имала за цел да провали вота у нас.

 

Източник: Dir.bg