<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=57007" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Държавата спира безплатното саниране на жилища

27 Февруари 2020
0 349

Държавата спира безплатното саниране на частни жилища, пише Медиапул. От съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) става ясно, че занапред се предвижда това да става с финансов механизъм. За целта се разработват кредитни пакети, така че да бъдат отпуснати нисколихвени заеми на собствениците с поносима месечна вноска за погасяването им.

 

През втория мандат правителството на ГЕРБ одобри Национална програма за енергийна ефективност, за която бяха отпуснати 2 млрд. лева от държавния бюджет. Със средствата бяха обновени над 2000 частни сгради.

 

МРРБ е направило подробен анализ за състоянието на жилищния сграден фонд у нас. Той показва, че само 7 на сто от сградите отговарят на изискванията за енергийна ефективност. 

 

СХЕМИТЕ В САНИРАНЕТО: НОВ ГЕЙТ В БЪЛГАРИЯ?

 

Анализът сочи, че 703 978 са обитаваните жилищни сгради, които имат нужда от подобряване на енергийната ефективност през следващите години. Докладът е изготвен от “Българо-австрийска консултантска компания” АД по поръчка на МРРБ. Същата компания е извършила и анализ на националния жилищен фонд. Целта е да бъдат предложени икономически ефективни политики и мерки за неговото обновяване. Общият брой на обитаваните жилищни сгради е 1 365 898, но за около 25% от тях провеждането на подобни мерки не е целесъобразно, защото са от кирпич, камък, дърво и са амортизирани.

 

Според доклада нужда от саниране имат 645 756 еднофамилни къщи, 54 533 блока, 3200 сгради от семеен тип и 500 общежития. Общата им разгъната площ е 184 290 428 кв. м.

 

Препоръката е в периода до 2030 г. политиката за подобряване на енергийната ефективност да бъде приложена към всички групи жилища.

 

 

Източник: Медиапул

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции