<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79183" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Агресивна Ру...

Държавите от ЕС подкрепиха европейска версия на закона “Магнитски”

03 Декември 2020
0 401

Приемането на европейски закон, подобен на американския „Магнитски“, е на финалната права, след като държавите от ЕС го подкрепиха в сряда. Става дума за закон, който въвежда санкции за нарушителите на човешки права, съобщава Свободна Европа.

Европейският вариант на текста ще се отнася до нарушители от целия свят и няма да носи името на руския данъчен експерт Сергей Магнитски, загинал в руски затвор през 2009 г.

Русия е осъдена да плати 34 хил. евро заради случая “Магнитски”

Държавите от ЕС подкрепиха европейска версия на закона &#8220;Магнитски&#8221;

За да бъде окончателно приет, режимът за санкциониране трябва да получи одобрението на външните министри на държавите от ЕС. Това се очаква да стане на срещата им на 7 декември. Предвидено е механизмът да влезе в сила на 10 декември, световния ден на човешките права, а първите хора в черния списък се очаква да бъдат обявени в началото на 2021 г.

Санкциите по режима ще се състоят в замразяване на активите на нарушители на човешките права и забрана за влизането им на територията на ЕС. Те ще се отнасят само за граждани на държави извън ЕС.

Според работен документ, с който Радио Свободна Европа разполага, санкциите ще бъдат насочени към хора, отговорни за геноцид, престъпления срещу човечеството, изтезания, нехуманни наказания, робство, извънсъдебни убийства и произволни арести. Те ще може да бъдат използвани и срещу лица, замесени в трафик на хора, сексуално насилие и насилие, основано на пола, нарушения на правото на мирно събиране, на свободата на словото и религията, ако нарушенията са „систематични“.

Новият режим за санкциониране няма да замени съществуващите подобни европейски правила, по които са наложени мерки срещу нарушители на човешките права в Сирия, Беларус и Венецуела.

Държавите от ЕС подкрепиха европейска версия на закона &#8220;Магнитски&#8221;

Първият закон „Магнитски“, приет в САЩ през 2012 г., беше насочен срещу руски граждани, свързани с убийството на Сергей Магнитски – данъчен експерт, подал сигнал за кражба на данъци в размер на 230 милиона долара. Той е арестуван по подозрение, че самият той е отговорен за престъплението, и умира през 2009 г. в следствен арест в Москва. Близките му смятат, че той е бил измъчван и подложен на нечовешко отношение.

По-късно действието на закона „Магнитски“ в САЩ е разширено и по него вече може да бъдат налагани санкции на нарушители на човешките права и участници в мащабни корупционни схеми по целия свят. Подобни закони или законови поправки са приети и в други държави като Литва, Латвия, Естония и Обединеното кралство.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.Monday, November 2nd

Източник: Свободна Европа

Снимка на корицата: AP

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции