Държавният департамент на САЩ: Корупцията в България отблъсква инвеститорите

11 Септември 2020
0 718

Наскоро излезе докладът на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат в България. В него страната ни става обект на доста критики. Вижте пълния текст на резюмето на доклада:

Чуждестранните инвеститори остават загрижени за върховенството на закона в България. Корупцията е ендемична, особено по отношение на големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор. Инвеститорите цитират други проблеми, възпрепятстващи инвестициите, като непредсказуемост поради чести регулаторни и законодателни промени и бавна съдебна система. От началото на 2020 г. има въпроси относно ангажимента на правителството да спазва договорите си, включително с американски инвеститори. Ключов фактор, който трябва да се наблюдава, ще бъде честността на тези преговори. Друга американска компания се сблъсква с продължителни регулаторни пречки в опитите си да навлезе на енергийния пазар.

Много инвеститори виждат България като привлекателна дестинация за инвестиции с правителствени инициативи в подкрепа на новите инвестиции. Държавата продължава да поддържа най-ниските данъци в Европейския съюз, твърди корпоративни такси и данък добавена стойност. Въпреки това, постоянното покачване на заплатите, значително изпреварващо темповете на растеж на производителността на труда, може постепенно да подкопае това конкурентно предимство.

Епидемията от COVID-19 изпрати ударни вълни по българската икономика, което доведе до мащабни съкращения и ревизия на БВП за 2020 г. от растеж от около три процента до свиване от три процента; някои прогнози предвиждат още по-дълбоко свиване на икономиката. Към края на април 2020 г. агресивните фискални мерки на правителството в подкрепа на икономиката достигнаха 3,9% от прогнозния БВП за 2020 г. Това ще доведе до прогнозен фискален дефицит от 2,9% от БВП за годината.

Пандемията засегна широк кръг от сектори на икономиката. Автомобилният отрасъл, специализиран основно в производство на резервни части, пострада заради прекъсването на глобалните вериги за доставки. Силно засегнати бяха и секторът на туризма, транспорта, логистиката и авиацията. Единствено ИТ секторът изглежда се развива сравнително добре.

Към края на април 2020 г. правителството изглежда решено да кандидатства за членство в предшественика на еврозоната ERM II. Въпреки че дори и в най-добрия сценарий пълното приемане на еврото остава за предстоящо след години събитие, успешното приемане на еврото би премахнало напълно валутния риск и би помогнало за намаляване на транзакционните разходи с някои от ключовите търговски партньори на България.

Източник: www.state.gov
Източник снимка: Embassy of Bulgaria, Washington D.C.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции