<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87106" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Pfizer поиска ра...

Д-р Брънзалов: Ваксинираните и преболедувалите Covid-19 трябва да са с по-облекчен режим (видео)

10 Април 2021
0 1327

“Чисто научно, пациент с антитела и ваксиниран, ако срещне някъде вируса, той може да бъде в горните му дихателни пътища, но да не се разболее. Това е смисълът на ваксинацията и образуването на антитела”, заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в предаването “Тази събота и неделя” по bTV.

Според него обаче, този пациент трябва да спазва предпазни мерки, защото може да предаде инфекция. Ваксината пази индивида, на който е поставена, уточни той.

Д-р Брънзалов: Ваксинираните и преболедувалите Covid-19 трябва да са с по-облекчен режим (видео)

“Доставките на иРНК ваксини този месец и следващия ще бъдат увеличени, ще получим допълнително ваксини, освен заявените около 1 млн. 200 хил., постепенно България ще ги получи на квотен принцип”, обясни той.

Франция ще поставя иРНК ваксина като втора доза на имунизираните с AstraZeneca

“Вярвам във ваксината на AstraZeneca и съм убеден, че се намесиха много немедицински фактори. Тези данни, които се изнасят в момента, са на база кохорта 25 млн. пациенти, които са получили ваксината на AstraZeneca. От тях 62 случая само получили мозъчна венозно синусова тромбоза, а 25 тромбоза на други венозни съдове. В България до момента са ваксинирани около 250 000 пациента, което е 100 пъти по-малко. Излиза, че вероятността да получи тромбоза има само един единствен пациент“, каза още д-р Брънзалов.

“Пациентите, които заболяват и развиват клинична картина на Covid-19, при средно тежките и тежки случаи, тробмозите се вдигат хилядократно. Антикоагулантната терапия е част от протокола за лечение на короновируса. След като тези пациенти заболеят, вероятността да развият тромбоза е хилядократно по-голяма. Смисълът на ваксината е да предотвратим епидемията и да не се разболяват хора от Covid-19”, отбеляза зам.-председателят на БЛС.

Проф. Балтов: Ваксинираните с AstraZeneca не бива да се притесняват (видео)

В края на този месец ще се получат около 40 000 дози от ваксината на Jansen, която е еднодозова и векторна. Одобрена е в САЩ и от ЕК, посочи още той.

Тази вълна на коронавируса прегаря, по-рестриктивни мерки от този момент нататък едва ли ще се налагат, прогнозира д-р Брънзалов. По думите му вървим с добри крачки напред, защото в България вече има 560 000 ваксинирани хора и толкова са горе долу и хората, които са преболедували.

Източник и видео: bTV, “Тази събота и неделя”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции