<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100836" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Въвеждат и в ...

Д-р Георги Миндов: Едва 10% от Covid пациентите в реанимация оцеляват (видео)

24 Септември 2021
0 277

„Едва 10% от пациентите с Covid-19, които попадат в реанимация, оцеляват“. Това каза д-р Георги Миндов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той посочи, че 50% от хората в реанимация загиват още в първите 48 часа и смъртността е много висока.

“Делта“ вариантът засяга все повече децата (видео)

„По-малко заболяват, но повече умират“, каза Миндов.

„Делта“ вариантът заразява по-бързо, развива се по-бързо, по-агресивен е. Имаме и пик при децата до 1 година – на кърмачетата“, каза още Миндов.

По думите му, предстои да бъдат разкрити още интензивни легла за лечение на деца от Covid-19, тъй като те са недостатъчни.

Д-р Георги Миндов: Едва 10% от Covid пациентите в реанимация оцеляват

Covid зоните

“Рекламираните от Министерство на здравеопазването Covid зони, в които може да се извърши преглед на заболели и да се изпишат безплатни лекарства, масово не работят, каза Миндов.

„За София около една или две зони работят реално. Останалите не работят най-вече заради липса на персонал. Имаме остър недостиг от всякакви специалисти“, посочи той.

„Това е много хубава идея, но тя не може да се реализира. Най-малко Covid зоните нямат покритие на територията на цялата страна“, допълни още медикът.

Относно безплатните лекарства Миндов уточни, че всички медикаменти, които попадат в списъка за изписване от Covid зоните, реално са за лечение на усложнения. Те се предписват когато пациентите са „на ръба между домашно и болнично лечение“.

„Те се включват на втори етап. За тези лекарства пациентът трябва да отиде, вече с ясни симптоми и много заразяващ, до Covid зоната – не е ясно с какъв транспорт. Това, при положение, че може да се обади по телефона и да му бъдат изписани тези лекарства“, каза Миндов.

Д-р Георги Миндов: Едва 10% от Covid пациентите в реанимация оцеляват

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции