<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77368" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гърция въвеж...

Д-р Данчо Пенчев отново се връща в ръководството на РЗИ-София (видео)

06 Ноември 2020
0 346

„При това дифузно разпространение на заразата няма как  и нашите служители да не бъдат засегнати. Това е един от проблемите не само за РЗИ-София, но и за другите болници и наши структури в страната. Членове на семейството  на д-р Илонка Маева са с положителни проби за Covid-19 и тя е поставена под карантина. Ситуацията е сложна. Радвам се, че д-р Данчо Пенчев се съгласи да поеме ръководството на РЗИ-София като заместник директор”. Това заяви в предаването „Здравей, България” по Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  

В момента в София и във всички големи градове тече процес по разкриване на нови Covid легла – по близо 200 във всяка от големите болници и минимум 10  процента във всички останали.

Директорът на столичната РЗИ подаде оставка

”Това изисква постоянна връзка и координация с РЗИ и съм доволен и благодарен, че д-р Пенчер прие отправеното предложение и още от днес ще се включи в работата по осигуряване на легла”, заяви доц. Ангел Кунчев.  

„Колегите поеха първия удар от началото на пандемията през март. Създадена е организация, която вършеше работа до преди месец, когато започна да се увеличава броят на случаите. Има голям брой хора, които трябва да бъдат обслужени. Очевидно е, че с този състав това няма как да стане. Сега прехвърлихме 20 души от Националния център по обществено здраве и анализи в помощ на РЗИ.  Ползвахме и доброволци, но те са ограничен брой и за определено време и това не може изцяло да реши проблема. Имаме РЗИ-та, в които голяма част от персонала е в пенсионна възраст”, добави експертът.

Той посочи, че в Русе в помощ на болниците ще се включи персонал от медицински сестри от детски градини и училища, тъй като е важно да са с медицинско образование.

„Разрешението на проблема с недостига на персонал ще се разреши значително, когато има възможност за електронно връчване на болничните листове по електронен път. Това се очаква да стане от следващата седмица. Това ще отпуши процеса и личните лекари ще могат да виждат, че хората са под карантина и да им издават болнични листове”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Припомняме, че д-р Данчо Пенчев подаде оставка преди десетина дни заради скандала с отменените карантини на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

И двамата висши политици бяха контактни със заразени и след като тестовете им бяха отрицателни, здравните власти им свалиха карантината. Впоследствие Борисов се оказа заразен, а Радев – с отрицателен тест.

Източник и видео: Нова тв

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции