<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77709" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия надцак...

Д-р Костадин Ангелов: Самолечението при Covid-19 е изключително опасно, не се презапасявайте с лекарства (видео)

11 Ноември 2020
0 2244

“В лечебните заведения няма недостиг на медикаменти. Самолечението е изключително опасно за здравето на хората”, заяви проф. Костадин Ангелов в коментар на публикации в социалните мрежи по темата.

Днес здравният министър проведе спешна среща с фармацевтичния бранш. Причината са сигналите за презапасяване на хората с лекарства, за които се появява информация, че помагат при Covid-19. Това пък води до сигнали за липси на тези лекарства в аптечната мрежа.

Проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз, също подчерта, че самолечението е опасно за хората.

Д-р Костадин Ангелов: Самолечението при Covid-19 е изключително опасно, не се презапасявайте с лекарства (видео)

„По социалните медии се разпространяват различни протоколи с търговски наименования на медицински продукти, което е недопустимо. Наблюдава се свръхупотреба на антибиотици, което е една от причините за недостига на определени антибиотици в аптечната мрежа”, заяви проф. Сербезова.

Проф. Иво Петров: В никакъв случай не взимайте превантивно медикаменти срещу Covid-19 (видео)

„Според СЗО само 8% от хоспитализираните с COVID имат бактериална или гъбична инфекция, която налага лечението с антимикробни средства. В противовес на това, практиката е на 72% от пациентите да се предписват антибиотици. Част от тези продукти съдържат азитромицин”, продължи проф. Сербезова.

Тя заяви, че е абсолютно недопустимо да се лекуват пациенти по телефона.

„Недопустимо е тези болни или близките им да отидат в аптеката и да поставят фармацевта пред моралния избор да наруши законодателството, или да отпрати пациент”, заяви Сербезова. Тя призова лекарите да предписват медикаментите генерично, а не по търговско наименование. А на пазара имало около 12 продукта, съдържащи азитромицин.

Видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции