<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=71530" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Covid-19 може да ...

Д-р Кунчев: Изискванията към ваксините в Европейската агенция са драконовски (видео)

18 Август 2020
0 325

“Всяка ваксина има потенциала да носи решение с кризата с коронавируса, само че за руската ваксина не е достатъчна информацията”. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев.

И добави: “Много се надявам тя да е ефективна и достъпна, за да може повече хора да се възползват от нея, отбеляза той. Вчера стана ясно, че Русия е произвела първата партида от ваксината срещу коронавирус, която регистрира преди дни.”

Ангел Кунчев: Руската ваксина срещу коронавирус не би могла да се ползва в Европа

Той припомни, че България участва в други две такива общи действия – едното е на ЕС, а другото само на няколко страни от Евросъюза.

„За да влезе руската ваксина в Европа, тя трябва да има регистрация в Европейската агенция по лекарствата, където изискванията към ваксините са драконовски. Трябва да се докаже на 100%, че е ефективна и безвредна, за да се ползва“, посочи главният държавен здравен инспектор.

Защо светът се съмнява в обявената от Русия ваксина срещу Covid-19?

“С ваксините е много интересен процесът, защото в света най-големият производител е Индия и Пакистан, но да сте чули някъде в Европа да се ползват техни ваксини”, отбеляза още той.

Според него, ако руската ваксина докаже качества, няма никакъв проблем да се ползва.

Доц. д-р Ангел Кунчев коментира, че цяла седмица у нас тенденцията е за по-ниска заболяемост, но това според него не е резултат от добро спазване на мерките.

„Ролята на маската не е надценена, ако и носителят, и здравият човек носят маски, особено ако спазват разстояние, много пада рискът от заразяване и дори можем да го пренебрегнем“, обясни специалистът.

Всяко струпване на хора на едно място повишава риска, това е безспорно, отбеляза той.

По думите му през есента, когато закрием пространствата, ще се повиши риска от заболяването, така както става всеки сезон със сезонния грип.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции