<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86342" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: След средата ...

Д-р Масларска: Британският вариант води до по-голямо заразяване при децата (видео)

30 Март 2021
0 221

Британският вариант на коронавируса, който в момента върлува в страната, води до по-голямо заразяване на децата, посочи д-р Радка Масларска, началник на отделението по неонатология в болница “Токуда”.

“Европейската агенция за инфекциозните заболявания установява, че от 30% до 70% е по-голямо количеството на вируса в носоглътката на децата и дава възможност по този начин те да разпространяват заразата и да се заразяват по-често”, обясни тя пред bTV.

По думите ѝ 42% от децата се заразяват в семейна среда, 8% на големи тържества и рождени дни и само 3% в детски градини.

Д-р Масларска: Британският вариант води до по-голямо заразяване при децата (видео)

“Докато при миналия щам от Ухан едно болно дете заразяваше от едно до три деца, сега този процент е много по-голям”, уточни лекарят. Тя обясни още, че както и при възрастните, така и децата с хронични заболявания са по-уязвимата група и това са децата, които често се налага да бъдат хоспитализирани.

“Това са децата с хронични заболявания на белия дроб, с бронхиална астма, с бъбречна недостатъчност, недоносените бебета и новородените деца”, каза д-р Масларска.

Доц. Кунчев: Британския щам е до 100 пъти по-концентриран в гърлото, трябва да спазваме дистанция от 2,5 м (видео)

“При новородените Covid-19 протича без симптоми при 95%, но един малък процент от тях са застрашени с лош толеранс към храненето, невиреене и това продължава много дълго време след заразата – до два три месеца. В острия стадии се налага хоспитализация”, обясни тя.

По думите ѝ при британския вариант на коронавируса все повече деца имат инфекция на дихателната система, развиват и пневмония.

“Това е един много малък процент – само 0,16% от децата са в критично състояние. Повечето от тях са или без симптоми, или с леки симптоми, които могат да бъдат овладени в домашни условия”, заяви д-р Масларска.

Според нея е редно да бъдат одобрени ваксините и при децата, но те трябва да минат през много строг контрол за безопасност и ефикасност, а това изисква време.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции