<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96945" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бърз ръст на ...

Д-р Миндов: Делта вариантът засяга децата – това трябва да ни притеснява (видео)

18 Август 2021
0 2919

„Това, което е характерно и трябва да ни притеснява с новата вълна е, че Делта вариантът засяга децата. В Съединените щати, например, 2,4% от хоспитализациите са на деца, което е тревожно”. Това каза в предаването „Здравей, България” по NOVA председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

Според него, учебната година трябва да започне дистанционно.

„В България миналата година нямаше първа вълна през март, защото грипната ваканция на учениците съвпадна с коронавируса. Това ни спаси”, допълни лекарят.

Той коментира идеята за безплатните лекарства за лечение на по-леките случаи на коронавирус.

„Става въпрос да се сложи ред в този хаос, който беше в извънболничното лечение. По-скоро е една домашна грижа – структурирана в един алгоритъм, в една амбулаторна процедура, включваща много неща”, допълни той.

Бърз ръст на новозаразените и постъпилите в болница с Covid-19 у нас

Според д-р Миндов една от основните причини за претоварването на болниците е била липсата на алгоритъм или процедура, по която лекарите да работят. 

„Сега разполагаме само с един безплатен PCR тест, който можем да дадем на пациента. Нямахме диагностиката. Един пакет с изследвания – рентгенови и кръвни, са изключително важни за прогностичния процес”, уточни лекарят.

Според д-р Миндов вече е късно за мерки.

„Те бяха две – ограничаване на контактите и ваксиниране. Българинът отказа да прави и двете неща. Сега ще се готвим за болнично и извънболнично лечение”, заключи председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. 

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции