<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79881" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руската вакс...

Д-р Младенов: Спекулация е, че производителите на ваксини са освободени от отговорност (видео)

13 Декември 2020
0 391

“Нормално е хората да се страхуват от евентуални странични реакции при ваксините срещу Covid-19 заради бързата им поява, но към момента няма данни, които да говорят за вреда от препаратите.” Това обяви в предаването „Тази неделя“ по bTV д-р Андрей Младенов, който е председател на Българското дружество във Фрайбург и е консултант по лекарствени регулации.

В продължение на 13 месеца той е работил като консултант за BioNTech – компанията, която съвместно с Pfizer разработва ваксина срещу коронавируса.

Д-р Младенов: Спекулация е, че производителите на ваксини са освободени от отговорност (видео)

„Няма информация ваксините да отключват тежки странични реакции или заболявания. Независимо от бързата разработка, не трябва да забравяме, че регулаторните агенции това работят – оценяват риска спрямо ползите“, каза д-р Младенов.

По думите му, регулаторните органи са си свършили добре работата спрямо кандидатите, които очакват одобрение за употреба. При евентуални нежелани реакции след имунизация, отговорност носи производителят.

Въпроси и отговори: Кога ще дойдат ваксините срещу Covid-19, безопасни ли са и ще бъдат ли задължителни

„Всякакви теории, че тези компании са освободени от отговорност, че те няма да изплащат обезщетения на пострадали – са спекулации и не трябва да им се обръща внимание“, добави експертът. Д-р Младенов направи сравнение между противоепидемичните мерки в България и Германия.

Той посочи, че е неразумно ограниченията у нас да се разхлабват преди празниците. По думите му в Германия хората разбират мерките и са против да се организира „пир по време на чума“.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции