Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Д-р Сергей Иванов: Не олеамидът е големият проблем при лютениците
Д-р Сергей Иванов: Не олеамидът е големият проблем при лютениците
Нередности
10.01.17
добавено
7528
прегледа

Олеамидът, който бе намерен в марка лютеница преди броени дни, не е най-големият проблем при лютениците, каза за "Господари на ефира" биологът д-р Сергей Иванов.

 

Според него основният проблем в лютениците на българския пазар е, че са натъпкани здраво със захари. "Олеамидът в конкретната лютеница беше намерен случайно. В България не изследваме храната за това вещество. И все пак той бе намерен в една партида. Затова не смятам, че проблемът е токова грандиозен. Друго ме тревожи, влагането на големи количества захари и нишесте във абсолютно всички марки лютеници у нас", разказа Иванов. По думите му нито един производител на традиционното ястие не го прави по домашни рецепти, а се набляга на бързата печалба. Тоест в една лютеница, купена от магазина има малко количество продукти като чушки и домати, останалото е нишесте, добавки и захар. 

 

Всъщност голямото количество захари в лютеницата има два аспекта. Те се слагат, за да се спестява от съдържание, но в същото време, когато ядем от такава лютеница, мозъкът ни изпитва чувство на щастие, подобно на това, когато ядем шоколад. Тоест чрез траниционното ястие в бурканче ние поемамаме толкова голямо количество захар, че придобиваме чувство на щастие и искаме да ядем още и още от него, обясни биологът.

 

ВИЖТЕ В КОЯ МАРКА ЛЮТЕНИЦА СА ОТКРИТИ УПОЙВАЩИ ВЕЩЕСТВА?

 

В индустриалните лютеници се добавят големи количества преработени прости захари - това са захарозата (обикновена кристална захар) и глюкозо-фруктозен сироп, добиван от царевица. Именно преработените прости захари допринасят сериозно за проблеми със затлъстяване и диабет. Това е особено притеснително за децата.

 

Резултатите от направени изследвания показват, че в индустриалните лютеници има с 50% повече въглехидрати, което всъщност променя изцяло компонентния и енергийния профил на тези храни и те могат да бъдат причислени към вредните храни, казва още експертът.