<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77529" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж с инсулт ...

Д-р Чобанова: Огромна част от хората със симптоми са с коронавирус, още няма грип (видео)

09 Ноември 2020
0 3300

Огромна част от хората със симптоми са с коронавирус, около 90%. Това каза в предаването “Тази сутрин”по bTV д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактитуващите лекари в София-област.

Тя обясни, че в нейната практика засега не е засичала грип.

Д-р Чобанова: Огромна част от хората със симптоми са с коронавирус, още няма грип (видео)

Лекарката коментира и предложението на личните лекари да се дават по 1000 лв. допълнително за борбата на първа линия, като го определи като стимул да продължават да се грижат за своите пациенти.

Извънреден брифинг на здравния министър и столичния кмет: Отпускат 80 млн. лв. за медиците на първа линия (видео)

“Ние не сме спирали да сме на първа линия, от началото на епидемията имаме пациенти на домашно лечение, които проверяваме и лекуваме”, каза тя.

“Електронно издаване на тестове нямаме как да се организира до края на седмицата. Няма как да се издават от лични лекари”, добави д-р Чобанова.

Тя обясни, че много хора със симптоми на домашно лечение, които нямат пари за PCR, не са включени в статистиката, но вероятно са болни от Covid-19.

„Не знам защо в нашата държава се прие, че диагнозата коронавирус се поставя само с PCR, в медицината диагноза се поставя с анамнеза. Потвърждение лабораторно, някакво имаме, от изследванията, което е PCR-ът”, каза още специалистът.

Д-р Чобанова призова тестовете да са безплатни и уточни, че от началото на епидемията общопрактикуващите лекари настояват за това.

„Това, което министърът обяви, че през РЗИ всеки пациент с оплаквания, може да получи тест, не е вярно, може би на някои успяват да направят, но не и на голямата част от хората включително и колеги нямат достъп до безплатни тестове“, каза д-р Чобанова.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции