<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73212" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Румен Радев: ...

Евродепутати към Брюксел: Фондовете подпомагат корумпираната власт в България

10 Септември 2020
0 6544

“Европейските фондове овластяват тези хора и им позволяват да се развихрят в пълномащабна корупция, която всъщност наказва българите. Ще ви кажа, че е абсолютна срамота, че Комисията се колебае по този въпрос и е съучастник в корупция.”

Това заяви Клеър Дейли, депутат в Европейския парламент от групата на Европейска обединена левица/Северна зелена левица, на заседанието на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в европарламента. 

Евродепутати към Брюксел: Фондовете подпомагат корумпираната власт в България
Клеър Дали. Снимка: European parliament

Острата реакция на ирландския евродепутат бе предизвикана от завоалираното изказване на заместник-председателя на комисията Вера Йоурова. Тя пропусна да каже дали вижда реален напредък в борбата с корупцията на високо равнище и с организираната престъпност, но отбеляза, че положението в страната продължава да е под наблюдение и затова МСП не е прекратен.

Част от изказването ѝ може да видите във видеото горе.

Евродепутати към Брюксел: Фондовете подпомагат корумпираната власт в България
Вера Йоурова

“За мен би било преждевременно да дам дата на този етап. Трябва да проследим развоя на събитията в България и да се убедим, че няма да има обрат по напредъка, който се базира на оценката от януари 2017-а година. Сега усилията ни са насочени към новия механизъм за върховенството на закона, чрез който Комисията ще продължи да работи с България, както и с другите страни-членки”, каза Вера Йоурова на въпрос дали механизмът за сътрудничество и проверка над България ще бъде свален.

Тя поясни, че първият доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в България ще бъде публикуван след по-малко от две седмици – на 23 септември. 

Евродепутати към Брюксел: Фондовете подпомагат корумпираната власт в България
Снимка: John Wreford

По повод на протестите тя каза, че действията на силите на реда трябва да са пропорционални. И уточни, че Комисията няма правомощия да се меси във вътрешните работи на страните-членки.

Евродепутатката от Радикалната левица Клеър Дейли обвини комисията, че се колебае по този въпрос и е съучастник в корупция като допълни:

Ако Европейската комисия наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е добър, то заключението ми е, че вие сте или дълбоко некомпетентни, или че напълно слугувате на интересите на Бойко Борисов заради връзките му с определени групи в този парламент и с интереси в Европейския съюз”.

Вицепрезидентът на Европарламента: Българското правителство разпространява фалшиви новини

Йоурова отхвърли тези обвинения и заяви, че си върши работата в условията на пълна прозрачност.

“Категорично отхвърлям вашите обвинения, че съм съучастник на г-н Борисов”, заяви тя и добави: “Не ме обиждайте по този начин. Върша си работата изцяло обективно и честно.”

Видео: FB/Надежда Ганева

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции