<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73603" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Чужди медии: ...

Европарламентът пита Борисов и Гешев за “Барселонагейт” и за снимките с пачки евро

16 Септември 2020
0 3315

Евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) са изпратили 29 въпроса до главния прокурор Иван Гешев, става видно от сайта на Европейския парламент.

Сред тях са такива, които касаят скандалните записи и снимки на премиера Бойко Борисов, питания за “Барселонагейт” и такива относно състоянието на медийната свобода в България.

Критики и обвинения в зависимост прозвучаха по време на изслушването за България в Европарламента (видео)

“Наскоро испанските медии публикуваха информация за висящо разследване, за което се твърди, че свързва премиера Борисов със схема за пране на пари в Барселона. Работи ли българската прокуратура по това дело, като се има предвид, че е получила сигнал за случая още през 2019 г.? Ако да – на каква фаза е разследването?”, питат от групата.

Снимка: AFP via Getty Images

“Българите станаха свидетели на различни записи и снимки в медиите. Но не всички те са анонимни, някои бяха изпратени от прокуратурата, макар и част от разследвания, а други, преди да бъдат образувани разследвания. Как оценявате тази практика?”, е следващият въпрос към главния прокурор.

Гешев трябва да отговори и дали има желание да коригира невярната информация, публикувана на сайта на прокуратурата, че изслушването в групата е било по негова инициатива. 

Към държавното обвинение има и питане какви точно мерки е предприело за борба с корупцията. Евродепутатите се интересуват още дали има разследвани и обвинени политици – от опозицията или от управляващите, както и как правителството и прокуратурата ще гарантират, че реформите, които формално са направени, ще се превърнат в истински резултати срещу корупцията.

Видео от изказването с остри критики към властта в България и отношението на Европейската комисия от страна на евродепутата Клеър Дейли може да си припомните горе.

Снимка: AFP via Getty Images

Името на депутата-медиен магнат Делян Пеевски не се споменава, но евродепутатите искат да получат коментар от вицепремиера (вероятно Екатерина Захариева, тъй като тя присъства на изслушването, бел. ред.) точно на констатациите за фирмите на политика – как това се отразява на свободата на медиите и какви действия планира правителството в тази връзка.

България отнесе сериозни критики за корупцията от Европарламента (аудио)

Друга група въпроси засягат предложението за нова Конституция. Евродепутатите искат да знаят дали е имало обществено обсъждане на предложенията за промени в конституцията и дали е правена оценка за въздействието им, както и какво налага съдебната власт да получи законодателна инициатива.

“В повечето страни съдебната власт прилага закона, а не го създава. Това е част от разделението на властите. Какво налага тази реформа”, питат евродепутатите. Те се чудят и защо президентът е изключен от процедурата по назначаване на главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища. “Ролята на президента никога не е била обект на препоръки или анализи в докладите на ЕК или Венецианската комисия. Каква е целта?”, гласи въпросът.

Софи инт Велд

Председателят на групата нидерландската евродепутатка София инт Велд обясни пред “Сега”, че досега са получени отговори единствено от Комисията за защита от дискриминация, към която са част от въпросите.

Отговорите се очакват до предстоящия пленарен дебат за България в Брюксел на 3-5 октомври, защото със сигурност ще бъдат поставени и по време на дискусията в залата.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции