<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85107" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прекратиха р...

Европарламентът отне имунитета на Пучдемон след доклад от Ангел Джамбазки

09 Март 2021
0 2520

Европарламентът гласува отнемането на имунитета на трима сепаратисти от Каталуня начело с бившия регионален премиер Карлес Пучдемон, предаде КлубZ.

Испанските власти издирват тримата по обвинения в заговор срещу държавата и присвояване на публични средства. Обвиненията са във връзка с референдума за независимост на Каталуня през 2017 г.

Избраха петима осъдени каталунски лидери за депутати

Тайният вот бе вчера, а резултатите бяха обявени тази сутрин.

Европарламентът отне имунитета на Пучдемон след доклад от Ангел Джамбазки

Освен Пучдемон имунитетите си губят двама негови бивши министри – Тони Комин на здравеопазването и Клара Понсати на образованието. И тримата в момента са независими евродепутати.

За отнемането на имунитета на Пучдемон гласуваха 400 депутати. 248 бяха „Против“, а 45 се въздържаха.

По-рано за вдигане на имунитета на тримата се произнесе Комисията по правни въпроси в Европарламента. Докладчик по случая е българският представител Ангел Джамбазки от ВМРО и парламентарната група на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). В докладите си той препоръча имунитетът на Пучдемон, Комин и Понсати да бъде вдигнат въз основа на предявените от Испания обвинения в заговор срещу държавата и присвояване на обществени средства. Сред мотивите е, че предполагаемите деяния са извършени преди те да станат евродепутати и обвиненията не са свързани с дейността им в ЕП.

Европарламентът отне имунитета на Пучдемон след доклад от Ангел Джамбазки

Потърсен за интервю по случая каталунския лидер е нарекъл пред КлубZ Джамбазки “фашист”. В отговор на думите му българският евродепутат е заплашил със съд Пучдемон.

„На колегата Карлес Пучдемон ще му се наложи да докаже тези квалификации в гражданска съдебна инстанция. Аз ще го призова да защити своите твърдения“, заяви той пред КлубZ.

Освен Джамбазки само други двама евродепутати от Комисията по правни въпроси имат опит от предния мандат на Европарламента.

Европарламентът отне имунитета на Пучдемон след доклад от Ангел Джамбазки

„Аз ще го призова да защити своите твърдения, защото по време на цялата тази процедура се срещнах с изключително нечистоплътна и непочтена кампания от страна на тази политическа сила – лични обиди, квалификации, внушения и т.н. Не съм отговорил на нито едно. Но в края на краищата нямам намерение да оставя когото и да било да се упражнява върху моята квалификация и доказани знания в тази сфера“, каза Джамбазки.

Самата процедура за сваляне на имунитет в ЕП е нещо напълно рутинно. Досега са отнети имунитетите на стотици депутати по най-различни причини. Важно е да се знае, че обвиненията срещу Пучдемон, Комин и Понсати са за деяния, извършени от тях преди да станат евродепутати, посочи Джамбазки.

Източник: КлубZ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции