<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74162" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руски учен от...

Европа може да остане без Facebook и Instagram заради забрана за трансфер на данни към САЩ

23 Септември 2020
0 2551

Технологичният гигант “Фейсбук” може да се изтегли изцяло от Европа, в случай че бъде наложена забрана за трансфера на данни между Европейския съюз и САЩ, пише Свободна Европа. Това става ясно от констатацията на адвокат на компанията по дело, което тя е завела в Ирландия. Там се извършва дейността по регулацията на технологичните компании в ЕС.

“В случай, че компанията (“Фейсбук” – б.р.) стане обект на пълно прекратяване на трансфера на данни на потребителите за САЩ, не е ясно как при подобни условия ще продължи да предлага услугите на Фейсбук и Инстаграм в Европа”, заявява един от адвокатите на компанията в документ, изпратен до съда в Дъблин.

Снимка: Unsplash/ neonbrand

Забрана може да бъде наложена вследствие на решението на Съда на Европейския съюз от юли. Тогава споразумението между САЩ и ЕС за трансатлантическия поток на данни беше отменено, защото, според съда, не е осигурена достатъчна защита на европейските граждани от американските закони за наблюдение и сигурност.

Говорител на “Фейсбук“ отрече, че това е заплаха, и определи заключението на защитата на компанията като “отражение на реалността”. По негови думи заведеното дело е реакция на факта, че от компанията, както и при много други бизнеси, разчитат на трансфера на данни от САЩ към Европа. Според технологичния гигант прекратяването на тази дейност ще доведе до сериозни икономически проблеми и ще попречи на растежа на бизнесите, свързани с данни, които оперират в рамките на ЕС.

От “Фейсбук” и “Инстаграм” ще плащат на потребители да закриват профилите си

Заведеното от “Фейсбук” дело е поредният епизод от съдебна сага, която започва през 2011 г. Тогава австрийският адвокат Макс Шремс изпраща серия от жалби, свързани с нарушение на поверителността, до органа за защита на данните в Ирландия, който е отговорен за регулирането на технологични компании като “Фейсбук” и дейностите им в рамките на ЕС.

Фейсбук намалява броя на потребителите, защитени от новия закон на ЕС за личните данни (видео)

Изпратените жалби придобиха популярност две години по-късно, когато британското издание “Гардиън” разкри програма на американската Национална служба за сигурност (NSA), по която тя е имала директен достъп до данни от системи на “Гугъл”, “Фейсбук” и “Епъл”.

Google са заплашени със съдебен иск за $5 млрд. за нелегално следене на данни през режима “инкогнито”

Именно заради жалбите на Шмерц през 2015 г. се стигна до решението на Европейския съд, което постанови, че споразумението “Сигурен пристан” между САЩ и ЕС за трансфер на данни на европейски граждани е невалидно.

Снимка: Unsplash/Markus Spiske

Така през септември органът в Ирландия за защита на данните предприе действия по изпълнението на това решение на съда, които “Фейсбук” сега прави опит да блокира.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Източник: Свободна Европа

Снимка на корицата: Unsplash/ Alex Haney

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции