<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73913" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Началникът н...

Европа се връща към ограниченията, нарастват опасенията от “втора вълна” на Covid-19

20 Септември 2020
0 8328

Няколко европейски държави въведоха нови мерки за борба с Covid-19 и казаха, че се опасяват от нова вълна на пандемията, предадоха информационните агенции. Англия въведе глоба от до 10 000 паунда за заразените, които откажат да спазват самоизолация, наложена от властите. Мярката влиза в сила на 28 септември, съобщи BBC.

От понеделник Испания забранява пътуванията на жителите на някои райони на Мадрид, пише DW. В Прага гимназиите ще преминат към дистанционни форми на обучение, а заведенията ще затварят по-рано, както ще стане и в Копенхаген и Мадрид.

Европа се връща към ограниченията, нарастват опасенията от “втора вълна” на Covid-19
Unsplash/ Ewien-van Bergeijk-Kwant

Дания вече намали допустимия брой участници в събирания от 100 на 50 души. Ирландия забрани посещенията в заведения на закрито в столицата Дъблин. Гърция, която наново спря концертите на закрито и на открито за района на Атина, препоръча на хората над 68 години да останат вкъщи и да не ползват градски транспорт. По-рано през седмицата Израел стана първата страна в света, която се върна към национална блокада.

Рекорден ръст на Covid-19 в света за 24 часа, Израел върна задължителната карантина по домовете

Новините идват на фона на близо 950 хил. смъртни случая в света от началото на пандемията през март. В последно време всяка седмица умират между 40 и 50 хил. души, каза преди ден директорът по извънредните ситуации на Световната здравна организация (СЗО) Майкъл Райън. Новозаразените са около 2 милиона на седмица. Райън предупреди, че ще са необходими нови мерки срещу Covid-19 през зимата.

Европа се връща към ограниченията, нарастват опасенията от “втора вълна” на Covid-19
Unsplash/ Martin Sanchez

В четвъртък от СЗО съобщиха, че броят на регистрираните новозаразени в света е по-голям от пика през март.

Заразените с Covid-19 в света надхвърлиха 30 милиона души, две трети от тях са оздравели

Испания остава европейската страна с най-много случаи на заразени с коронавируса. Франция отбеляза рекорд в събота, когато в страната бяха регистрирани над 13 хиляди нови случая за период от 24 часа. В коментар за ръста на заразените във Великобритания премиерът Борис Джонсън каза, че втората вълна на пандемията му се вижда неизбежна.

В САЩ, където има опасения, че смъртните случаи ще окажат влияние на изхода от изборите на 3 ноември, президентът Тръмп обеща, че до април 2021 г. ще има ваксина “за всеки американец”. Смъртните случаи в САЩ са близо 200 хиляди.

Защо втората вълна на Covid-19 в Европа се оказва по-малко смъртоносна от първата (графики)

СЗО обяви пандемия заради новия коронавирус на 11 март. Повечето държави въведоха стриктни ограничителни мерки, които бяха поддържани до май. Те включваха затваряне на магазини и заведения, преминаване към дистанционни начини за работа, а на някои места се стигна и до многоседмична забрана за излизане от вкъщи. След облекчаването на рестрикциите през лятото ръстът на новозаразените се увеличи на много места.

КАдри от отпускането на мерките в Испания през месец май може да си припомните във видеото горе.

Източник: BBC, DW, Свободна Европа

Видео: DailyMail

Снимка: Unsplash/ Manuel ToZjfdm

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции