<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=95035" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Половината о...

Европа я чакат опасни жеги – особено Гърция и Испания

27 Юли 2021
0 237

Тази седмица ще бъде гореща и в България, но Гърция и Испания ги чакат “топлинни удари” – температури над 44 градуса. Не е изключено да падне и “кървав дъжд”, причинен от червен сахарски пясък, пише Дойче веле.

Гърция се готви за “топлинен удар”: в страната се очакват температури до 44 градуса – значително по-високи, отколкото в България, където прогнозите почти не предвиждат надхвърляне на 40-те градуса. В Гърция метеорологичната служба и гражданската защита предупреждават, че жегите могат да продължат до осми август, т.е. необичайно дълго. Доколкото температурите няма да спадат сериозно и през нощта, човешкият организъм ще бъде подложен на сериозни изпитания. 

Очакват се и силни ветрове, което създава допълнителна опасност от пожари. Гърция има лош опит с екстремно високи температури през лятото. През 1987-а година подобна гореща вълна уби близо 4000 души, като най-тежко засегнати бяха възрастните хора. През 2007-а жегите предизвикаха опустошителни пожари в Пелопонес, където загинаха десетки. В момента някои наблюдатели се опасяват, че настъпващите сега горещини ще засенчат всичко познато от историята. 

44 градуса и в Испания

Тежки жеги ще се спуснат скоро и над други страни в Европа. Както всяка година горещите въздушни маси от Северна Африка по това време се насочват към Стария континент. Тази година обаче горещият фронт от Сахара е особено силен. Хората в Югозападна Европа вече трябва да се справят с температури над 40 градуса. 

Особено тежко засегната от екстремните жеги се оказва Испания, където също се очакват температури до 44 градуса. “Това създава сериозна опасност, особено за по-възрастните хора. Те, както и всички останали, трябва да внимават, да се пазят и да пият много течности. Още повече, че дори нощем няма да захладнява под 25 градуса”, казва по телевизионния канал RTL германският метеоролог Бьорн Александер. 

Най-горещо ще бъде в Андалусия и в района на Мурсия, като най-високите температури се очакват в Гранада. На Майорка и на другите Балеарски острови няма да е чак толкова горещо, но и там термометърът ще се качи до 36-38 градуса. 

Възможен е и “кървав дъжд”

Горещият фронт от Африка носи със себе си и ситен пясък, който се разпръсква и във въздуха и може да доведе до феномена “кървав дъжд” – когато червеникавите песъчинки се примесят с дъждовни капки. Макар че в Испания засега не се очакват валежи. 

Хората, които прекарват летните си отпуски в такива привлекателни туристически дестинации като Гърция и Испания, трябва да имат предвид задаващите се 10-дневни жеги и да вземат всички възможни предпазни мерки, предупреждават специалистите.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции