<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85037" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо в Сибир ...

Европейската агенция по лекарствата предупреди да не се избързва с одобряването на “Спутник V”

08 Март 2021
0 1157

Държавите членки на Европейския съюз да не избързват с одобряването на руската ваксина “Спутник V” на национално ниво, преди Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да я определи като безопасна. За това призова членът на управителния съвет на организацията Христа Виртхюмер-Хохе, предаде Свободна Европа.

Руснаците не искат да се ваксинират със “Спутник V” и смятат коронавируса за биологично оръжие

“Нуждаем се от документи, които е необходимо да бъдат прегледани. Към момента нямаме и информация относно ваксинираните пациенти. Затова силно призовавам срещу даването на извънредно разрешение на национално ниво“, каза тя пред австрийската ORF. Тя добави още, че от Русия продължават да изпращат документи и процедурата по евентуалното одобрение на ваксината тече в момента.

Официално ЕМА започна процедурата по одобрение на ваксината на 4 март. Тя предвижда данните за ефективността и безопасността ѝ да бъдат разглеждани поетапно. Това значи, че вместо да се изискват всички необходими данни наведнъж, постъпващата информация от клинични проучвания ще бъде оценявана, когато стане достъпна. Когато бъдат събрани достатъчно данни, производителят ще може да подаде официално искане за достъп до европейския пазар.

По данни на Москва до юли могат да бъдат предоставени ваксини на 50 млн. европейци. Въпреки че европейските здравни власти не са издали разрешение за употреба на ваксината „Спутник V“, две държави от ЕС – Унгария и Словакия, вече поръчаха и дори получиха дози от нея. Това е възможно, защото държавите членки имат право да разрешават употребата на лекарства на територията си, без Европейската агенция по лекарствата да се е произнесла.

Снимка: EPA

В края на януари българският здравни министър Костадин Ангелов допусна възможността за използването на руския продукт и в България, но само в случай, че той получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата. Въпреки това преди седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска българското правителство също да купи „Спутник V”.

Телевизията на БСП клейми ваксината на “AstraZeneca”, докато Нинова лобира за “СпутникV” (видео)

В петък предложението беше отхвърлено от парламента.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции