<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75179" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кой вади "кир...

Европейският парламент отхвърли исканията за смекчаване на тона в резолюцията за България

08 Октомври 2020
0 1111

Европейският парламент (ЕП) отказа да приеме поправки в резолюцията за върховенството на закона в България, пише Mediapool.

Целта на новите текстове, предложени от българския евродепутат Ангел Джамбазки и малтийката Роберта Мецола, беше да смекчат силно критичния тон към проблемите с корупцията, медийната свобода и протестите срещу правителството.

Още в сряда Мецола оттегли поправката, в която се твърдеше, че антиправителствените протести у нас са финансирани от обвиняемия хазартен бос Васил Божков. Този текст е част от опорните точки на правителството и главния прокурор.

Европейският парламент отхвърли исканията за смекчаване на тона в резолюцията за България

След натиск и недоволство в социалните мрежи обаче Мецола се отказа и написа, че Европейската народна партия (ЕНП), част от която са и ГЕРБ, никога не е твърдяла, че всички протестиращи у нас са платени.

Отхвърлена е поправката, която целеше към корупцията по високите етажи на властта да бъде добавено и името на президента Румен Радев, съобщи още БНР. Освен нея е отпаднал и текстът, с който се искаше прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), в рамките на който напредъкът на страната ни се наблюдава от Еврокомисията.

Още при обсъждането на резолюцията еврокомисарят Вера Йоурова обяви, че комисията има намерение да запази механизма. Така на практика България попада под двойно наблюдение – веднъж по силата на МСП и втори път по новия механизъм за върховенството на закона, в рамките на който доклади се пишат за всички страни-членки. От разпечатката на гласуването в ЕП прави впечатление, че и депутати от ЕНП не са подкрепили предлаганите поправки, съобщи Euractive.

Пред изданието българският евродепутат Радан Кънев коментира, че е предупреждавал колегите си от ЕНП, че предлаганите текстове са проблематични и няма да съберат подкрепа. Кънев е единственият опозционно настроен български представител от ЕНП. По време на дебатите обаче групата не му даде думата и той внесе само писмено изказване.

Очаква се резолюцията да бъде гласувана окончателно в четвъртък следобед.

Междувременно групата на ЕНП излезе със съобщение, че няма да гласува резолюцията. Оттам смятат, че в този вид резолюцията не служи на върховенството на закона и трябва да бъде преработена.

“България измина дълъг път, някои предизвикателства остават. Трябва да подкрепим работата на българските власти за прилагане на по-нататъшни реформи, свързани с основните европейски ценности, върховенството на закона, независимата съдебна власт и борбата с корупцията”, заявяват те.

От партията призовават българските граждани да гласуват на предстоящите през март догодина парламентарни избори.

ЕНП повтаря почти едно към едно аргументите на ГЕРБ. Едно от оправданията на управляващите у нас е, че няма да подават оставка, защото редовните избори са след по-малко от половин година. Другото е, че би било безотговорно да оставят управлението на служебно правителство и без парламент в условията на кризата и с коронавируса и задаващата се икономическа.

По-горе можете да си припомните изказването на евродепутата Клеър Дейли към властимащите в България, което разбуни духовете в ЕС.

Източник: Mediapool

Снимки: European Parliament

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции