Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Европейският парламент слага край на двойния стандарт при храните
Европейският парламент слага край на двойния стандарт при храните
04-17-19
добавено
1733
прегледа

На последното си пленарно заседание Европейският парламент прие "Новия търговски механизъм за потребителите", който обявява предлагането на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика, предаде Dir.bg.

 

Докладът за модернизирането на правилата за защита на потребителите в ЕС беше гласуван с 474 гласа "за", 163 "против" и 14 "въздържал се". Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

 

Това е сериозна крачка към забраната на двойните стандарти при храните в Европейския съюз, като се има предвид, че до края на 2017 г. и на национално ниво у нас, и на европейско изобщо, се отричаше да има двоен стандарт в продуктите за Източна и Западна Европа.

 

"Днес европейските институции показаха, че работят в интерес на гражданите, въпреки огромните икономически интереси на мултинационалните компании", сподели омбудсманът Мая Манолова. Тя обяви днешното гласуване като голяма победа за България.

 

"Оттук нататък процедурите по практическото прилагане на Директивата трябва да се задействат от органите посочени от държавите членки в най-кратки срокове, за да могат да се прилагат съответните мерки срещу некоректните компании", заяви евродепутатът Момчил Неков. "Извоювахме и това да има глоба за закононарушителите с максимален размер от поне 4% от годишния оборот на търговците".

 

"Борбата срещу "Европа на две скорости" трябва да продължи и в следващия Европейски парламент, след повече от 10 години членство няма как да се заблуждаваме, че този проблем не съществува. Сега това е огромна победа за България, но има още много сфери, в които имаме работа.", заключи евродепутатът.

 

Момчил Неков беше български и специален докладчик на Комисията по земеделие по темата "Двоен стандарт" в ЕП. През януари 2018 г., след проведените консултации със засегнатите страни у нас и в ЕС, Неков внесе в ЕП единно становище по Доклада относно двойното качество на продуктите на единния пазар, което беше ключово и за приемането му от Европейския парламент на 13 септември 2018 г. с мнозинство.

 

Източник: Dir.bg