<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87435" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отново голям ...

Европейският санитарен сертификат ще действа една година

15 Април 2021
0 577

Страните от Европейския съюз решиха, че регламентът за европейски санитарен сертификат ще има срок на действие от една година. Целта на сертификата е да улесни пътуванията в ЕС.

Решението беше взето в сряда от посланиците на страните членки. То ще бъде обсъдено с евродепутатите, предаде Свободна Европа.

“Зелен” сертификат за свободно придвижване в ЕС представи Еврокомисията

“Зеленият цифров сертификат” трябва да бъде създаден до края на юни. Първоначалното предложение на Европейската комисия предвиждаше той да бъде валиден докато Световната здравна организация (СЗО) обяви край на пандемията.

Европейският санитарен сертификат ще действа една година

Страните членки отказаха прилагането на сертификата да зависи от орган извън ЕС и промениха това предложение. Текстът, приет от посланиците, предвижда регламентът да се прилага 12 месеца от влизането му в сила и Европейската комисия да изготви доклад за оценка на прилагането му три месеца след края на 12-месечния срок.

В текста се казва също, че преустановяването на действието на регламента или удължаването на срока на действието му ще се решава в рамките на обикновената законодателна процедура, в която участват Съветът и Европейският парламент.

Подготвяният регламент има за цел да улесни пътуванията на европейските граждани, които са в състояние да докажат, че са били ваксинирани срещу Covid-19, че са си направили PCR или бърз антигенен тест, или че са придобили имунитет след заразяване с коронавируса.

Как да получите сертификат, че сте ваксиниран?

Проекторегламентът се разработва в рамките на ускорена законодателна процедура, за да може да е готов за летния туристически сезон. Европейският парламент се очаква да се произнесе по него и да формулиран свои предложения по текста в края на този месец, след което ще има окончателни преговори за крайния вариант на текста между Съвета на ЕС, Европейския парламент и Европейската комисия.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Снимка на корицата: Reuters

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции