Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Евтиният кашкавал е пълен с вредни мазнини според ново изследване
Евтиният кашкавал е пълен с вредни мазнини според ново изследване
Нередности
06.04.17
добавено
3690
прегледа

От асоциация "Активни потребители" отново изследваха кашкавалите и излязоха с нови шокиращи новини. Изследвани са 10 от най-евтините марки кашкавал, с цени до 12 лева за килограм.

 

Тестовете показали, че нито един продукт не е изряден. Най-фрапиращо е съдържанието на две от тестваните марки. При тях напълно отсъстват млечни мазнини, а установеното съдържание на вредните хидрогенирани мазнини е 100%.

 

От Центъра по биология на храните подали сигнал до Българската агенция по безопасност на храните, но като частни лица. Подали и сигнал в "Икономическа полиция". Полицаи и служители на Агенцията иззели продукти от два магазина и резултатите на Центъра били потвърдени, пише offnews.bg

 

При 7 продукта е установено по-голямо количество вода от допустимото по БДС. В 4 от марките кашкавал има по-малко мазнини от изискваните по стандарт. 8 от изследваните продукти нямат достатъчна степен на зрялост, а при 5 е открито по-високо наличие на въглехидрати, което говори за възможно наличие на нишесте.

 

Тестовете показали още, че при 6 от изследваните марки има разминаване в изискванията за етикиране: липсва част от задължителната информация или посочените хранителни стойности не са верни.

 

От "Активни потребители" припомнят, че през 2016 г. млекопреработвателни предприятия са внесли поне 12 000 т палмово олио. Всичко това сме изяли под формата на сирене, кисело мляко, кашкавал, банички и др., посочват от асоциацията.

 

Рискове за здравето

 

Влаганите хидрогенирани мазнини съдържат висок процент наситени транс-мастни киселини. Те увеличават рисковете от сърдечно-съдови и онкологични болести, припомнят от асоциацията.

 

Добавянето на заместители като нишесте, сухо мляко, млечен/суроватъчен белтък и вода изменят химическия състав и микробната популация на продуктите. В такива имитиращи храни се измерват по-високи нива на токсични съединения и се развиват нежелателни, често патогенни бактерии. 

 

Ниската степен на зреене допълнително повишава риска от наличието в крайния продукт на патогенни бактерии. Непълното разграждане на млечния протеин, което всъщност е последствие от прибързаното зреене, също е проблем. Много хора могат да изпитат храносмилателен дискомфорт и дори алергии.