Египетски съд осъди на затвор пет инфлуенсърки в мрежата TikTok

28 Юли 2020
68 1548

Египетски съд осъди на две години лишаване от свобода пет млади жени за публикуването на видеа в мрежата TikTok, пише The Guardian.

Мауада ал Адам, Ханийн Хосам и още три жени качвали в социалната мрежа ТикТок видеоклипове, в които властите на консервативната страна съзрели нарушения на добрите нрави. Всички те са арестувани и ще трябва да заплатят глоби в размер на 19 000 долара.

Присъдата на петте жени е част от кампанията на властите в страната срещу социалните медии.

Хосам и Адам са част от близо десетте инфлуенсърки, станали обект на нападки през последните месеци. Първата има 1,3 милиона последователи в ТикТок, втората – 2 милиона.

Ханийн Хосам публикувала клип, в който уверила потребителите, че момичетата могат “да направят пари, работейки с нея”. Призивът предизвикал гореща полемика в социалните мрежи. Мауада ал Адам пък качвала главно пародийни клипове с популярни песни.

Гол мъж нахълта по погрешка при майката на гаджето си заради TikTok предизвикателство (видео и снимки)

През последните години Египет започна строго да контролира интернет чрез закони, които позволяват на властите да блокират интернет сайтове, сметнати за заплаха за националната сигурност, и да следят личните акаунти в социални мрежи с над 5000 абонати.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции