<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82927" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Oще 9 млн. дози...

Една година след Брекзит: нещата за Великобритания не изглеждат добре

02 Февруари 2021
0 2214

Миналата седмица на заглавните страници на редица британски вестници се появи снимка на Борис Джонсън с клюмнала глава, пише агенция ДПА, цитирана от Дойче веле. Причината за унилия вид на премиера са смъртните случаи във връзка с Covid-19, които вече са над 100 000 – рекорд в Европа. А болниците от седмици работят отвъд рамките на капацитета си. Правителството и лично Джонсън трябваше да изтърпят много тежки обвинения. Агенцията обаче посочва, че поне с имунизациите страната се справя отлично. Във всеки случай – доста по-добре от ЕС. На Острова са имунизирани вече близо 8 милиона души. А например в Германия – едва 1,8 милиона.

ДПА обаче изтъква и друго: че през последните седмици Борис Джонсън е имал доста ядове в резултат от излизането на Великобритания от ЕС. Съмнения в смисъла на целия Брекзит-проект се надигнаха най-вече след новините за появилите се трудности в търговията с континента, особено за риболовците, чиито интереси премиерът обещаваше да защити.

Една година след Брекзит: нещата за Великобритания не изглеждат добре

И през 2021 няма да има оживление

Великобритания е потънала тежко в третия локдаун, а икономиката ѝ е в колапс, пише по същата тема германският “Тагесшпигел”. Вестникът припомня, че според премиера Борис Джонсън не може и да се мисли за отварянето на училищата и детските градини, камо ли на пъбовете и ресторантите още през март. Според МВФ, през 2020 година икономиката на страната се е свила с цели 10%, а и през тази година оживление не може да се очаква.

Какви промени настъпват за българските граждани във Великобритания след Брекзит? (видео)

“Тагесшпигел” цитира окуражителните съобщения на официален Лондон за сключените търговски споразумения с общ обем над 1 милиард евро. Експертите обаче не споделят този оптимизъм, пише вестникът. По-нататък в анализа четем:

“Цели две трети от този търговски обмен са резултат от споразумението с ЕС, постигнато на Бъдни вечер, което все още причинява трайни главоболия на редица браншове на Острова. Четири седмици след окончателното излизане от най-големия вътрешен пазар в света, във Великобритания се множат оплакванията на риболовци и свиневъди, на международни търговци и доставчици от прекалено скъпите бюрократични препятствия в бизнес-връзките с континента. Само през първите три седмици от тази година стокообменът се е свил с 38% в сравнение със същия период на 2020.”

Вестникът цитира канадския икономист Джейсън Лангриш, според когото на Острова смятат сделката с Брюксел за успех единствено поради надеждите, че тя “ще предотврати хаоса”. Той уточнява, че с тази сделка британците успели единствено да удължат някои търговски договори с ЕС, но не и да сключат нови.

Вижте какви нови ограничения влизат в сила след Брекзит

Брекзитът излиза доста скъпо

Авторът на статията Себастиан Боргер коментира сегашната ситуация така: “Най-голямата награда за напусналия Остров би било споразумение за свободна търговия със САЩ. Ето защо премиерът Борис Джонсън трескаво се опитваше да се договори с бившия президент Доналд Тръмп. Този план обаче се провали, както и предричаха ветераните на трансатлантизма. Бившият британски посланик във Вашингтон Ким Дарък смята, че и през следващите четири години едва ли ще има такова споразумение, просто защото новият президент Джо Байдън се е прицелил в две други, по-големи награди: ново Тихоокеанско споразумение и договор с ЕС. Междувременно Брекзитът подяжда самия фундамент: според МВФ, само през настоящото тримесечие разделянето с ЕС ще струва на Великобритания 1% от БВП. А експертите от мозъчния център Niesr изчисляват, че в рамките на три години Брекзитът ще намали икономическия ръст на страната с цели 5,5%.”

“Тагесшпигел” пише още, че Брекзитът и пандемията са предизвикали невиждано бягство на хора към континента, като само Лондон е изгубил около 700 000 души – или 8% от населението си. Много млади европейци, които работеха в ресторантьорския бранш в столицата, бяха принудени да напуснат, защото в резултат от локдауна изчезнаха многобройни работни места, констатира авторът. И припомня, че след Брекзита страната вече не може да разчита на евтина работна ръка от Европа, защото ще бъдат необходими работни визи.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции