<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=70994" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българи изля...

Една трета от българите в чужбина са готови да се върнат в родината (аудио)

10 Август 2020
0 1837

Наблюдава се една осезаема вълна от българи, които искат да се върнат от чужбина. Това каза в предаването „Преди всички“ на БНР Георги Първанов, член на борда на директорите на Българската асоциация за наемане на хора, представител на голяма фирма за човешки ресурси и част от проекта Bulgaria Wants You.

„По наши проучвания около една трета от българите в чужбина, което е между 700 000 и 1 000 000…, имат твърди намерения да се върнат. Имаме от домашни помощнички в Англия до изпълнителни директори от Австралия, които искат да се върнат. И са от Чили до Япония българите, които имат сериозни намерения и работят целенасочено в посока връщане“, коментира Първанов. 

„В момента единствените опции за гъвкава и временна заетост са по заместване или да се извърши конкретна работа. Това означава, че все още огромни сектори на бизнеса са на черно или на сиво“, посочи Георги Първанов. Трябва да се разширят много повече възможностите за гъвкава и временна работа, категоричен е той.

Според Първанов не се наблюдава драстичен спад на заплатите в кризата. Някои компании са орязали частично допълнителните придобивки като ваучери за храна, транспорт и бонуси. Това обаче по думите му не засяга основните заплати.

Неофициално, отчетено и от западни проучвания, се наблюдава увеличаване на работното време с почти час при т.нар. home office или работа от къщи, отбеляза още Първанов.

В дългосрочен план работата от вкъщи не е толкова продуктивна, подчерта той. За него най-добрият вариант е комбинираният – работа в офис среда и работа от къщи.

Относно тревожната тенденция за рязък скок на безработните през последните две седмици Георги Първанов посочи, че очакванията са били това да се случи наесен и фактът, че се случва доста по-рано е притеснителен.

„Вече трета седмица, макар и с малко над 1000 човека, броят на новите безработни е по-голям от тези, които са си намерили реализация,“ каза той.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции