<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=65340" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Костенурка с...

“Екзекутираха брат ми посред бял ден”: гневът след смъртта на Джордж Флойд

29 Май 2020
0 9174

Полицай притиска с коляното си гърлото на повален на земята тъмнокож. В продължение на осем минути. Малко по-късно мъжът умира. Поредният случай на полицейско насилие в САЩ изведе хиляди хора на протест, пише Дойче веле.

&#8220;Екзекутираха брат ми посред бял ден&#8221;: гневът след смъртта на Джордж Флойд
Протестът в Минеаполис

Вече няколко поредни дни в американския щат Минесота, както и в други градове на страната, хиляди излизат на протест срещу полицейското насилие. Причината: смъртта на тъмнокож американец, заловен от полицията след опит да плати в супермаркет с фалшива банкнота от 20 долара. Междувременно губернаторът на щата Минесота Тим Уолц се видя принуден да повика Националната гвардия, тъй като част от протестите преминаха в безредици и плячкосвания. Протестите обхванаха и столицата на северния американски щат – Сейнт Пол.

&#8220;Екзекутираха брат ми посред бял ден&#8221;: гневът след смъртта на Джордж Флойд
Красноречив кадър от Сейнт Пол

Мъжът от афроамерикански произход, станал жертва на полицейско насилие в Минеаполис, се казва Джордж Флойд. На публикувано в интернет видео, заснето от минувач с мобилен телефон, се вижда как бял полицай притиска с коляното си гърлото на задържания и повален на земята мъж в продължение на цели 8 минути. Тъмнокожият мъж няколко пъти успява да каже, че не може да диша, както и че усеща болки. Въпреки това полицаят не отмества коляното си от гърлото му.  

&#8220;Екзекутираха брат ми посред бял ден&#8221;: гневът след смъртта на Джордж Флойд

От записа става още ясно, че въпросният служител, както и придружаващите го негови трима колеги са игнорирали напълно протестните подвиквания на хората наоколо. След 8-мата минута 46-годишният Джордж Флойд изпада в безсъзнание. Той е откаран с линейка в болница, където по-късно умира.

Репортер на CNN беше арестуван на живо в ефир по време на протестите в Минеаполис срещу убийството на чернокож от полицай (видео)

Полицаят, притискал с крак гърлото на задържания, както и тримата му колеги, присъствали на сцената, вече са уволнени. Но в продължение на няколко дни срещу тях не са повдигнати обвинения. И това гневи още повече протестиращите. Междувременно ФБР започна разследване за възможно нарушаване на правата на жертвата.

Едва в петък, след като протестите ескалираха и се разпространиха в цялата страна, полицаят, предизвикал смъртта на Флойд, е обвинен в убийство.

&#8220;Екзекутираха брат ми посред бял ден&#8221;: гневът след смъртта на Джордж Флойд

“Не мога да дишам

Това е поредният случай на полицейско насилие над тъмнокожи в САЩ. Често извършителите дори не биват обвинявани.

Сега демонстрантите в Минеаполис скандират думите на задушаващия се, повален на земята афроамериканец “Не мога да дишам”. Повтарят го и протестиращи в други американски градове, изписват го върху плакати, споделят го като хаштаг. Това е същото изречение, което произнесе преди шест години и тъмнокожият американец Ерик Гарнър, преди да издъхне в хватката на полицай. Това изречение описва безсилието на много афроамериканци пред драмите, които се повтарят отново и отново навсякъде в САЩ, коментира германският “Зюддойче Цайтунг”.

&#8220;Екзекутираха брат ми посред бял ден&#8221;: гневът след смъртта на Джордж Флойд

В Минеаполис през втората вечер на протестите разгневената тълпа опустоши цели квартали, имаше опожарени автомобили и разграбени магазини. По данни на местни издания, един мъж е бил открит убит. Предполага се, че срещу него може да е стрелял собственик на магазин при опит за разграбване. Кметът Джейкъб Фрей призова съгражданите си да не допускат една трагедия да води до много други трагедии. Той определи случая като убийство и попита защо полицаят, причинил смъртта на Флойд, все още не е в затвора. В Туитър президентът Доналд Тръмп нарече смъртта на Флойд “много, много тъжен повод”.

Това не е първият случай на насилие за Дерек С.

В четвъртък демонстранти протестираха и пред къщата на полицейския служител, който в продължение на 8 минути е притискал с коляното си поваленият на земята мъж. Това не е първият случай на насилие от негова страна – през 2008 година Дерек С., както се казва полицаят, стреля срещу заподозрян, опитал се да вземе пистолета на друг полицай. А по информация на местна организация, призоваваща за реформи в полицията, Дерек С. е замесен и в още два случая на полицейска стрелба срещу заподозрени.

&#8220;Екзекутираха брат ми посред бял ден&#8221;: гневът след смъртта на Джордж Флойд


Вчера братът на починалия Джордж Флойд даде интервю за CNN, в което заяви следното: “Екзекутираха брат ми посред бял ден”. 

Източник: Дойче веле

Снимки:  The Independent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции