Следва: Путин: САЩ тв...

Екипите на Украйна за Евро 2020 разгневиха Русия заради карта, включваща Крим (снимки и видео)

07 Юни 2021
0 1188

Новият екип на националния отбор на Украйна за европейското първенство по футбол създаде напрежение с Русия и доведе до гневни реакции от Москва само дни преди началото на турнира, пише Дневник.

Причина за това е изобразяване на картата на страната върху фланелките, а в нея попада и анексираният от Русия полуостров Крим.

Президентът на Украинския футболен съюз и член на Изпълнителния комитет на УЕФА Андрий Павелко показа фланелките в социалните мрежи.

Крим беше анексиран от Русия през 2014 г.

На гърба на екипите има и надпис “Слава на Украйна”, който отново води до политически препратки. Той напомня за протестите срещу президента Виктор Янукович, обвинен по-късно в държавна измяна.

“Това е напълно неподходящо. Крим е руски и се създава една илюзия за невъзможното с прикачането му към територията на Украйна. Подобни слогани са националистки и напомнят единствено на стила на нацизма”, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Русия и Украйна са участници на европейското първенство. Руският тим е в група В с Дания, Белгия и Финландия, докато украинците са в С заедно с Нидерландия, Австрия и Северна Македония.

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции