<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81701" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Освен общинс...

Екипът на СЗО най-после пристигна в Ухан, за да разследва произхода на коронавируса

14 Януари 2021
0 380

Експерти на Световната здравна организация (СЗО) пристигнаха в Китай, за да започнат дългоочакваното разследване за произхода на коронавируса, пише Свободна Европа. Държавните медии в Китай съобщиха за пристигането в Ухан на 10-членния екип от международни експерти.

Екипът на СЗО планира да прекара близо месец в града, където в края на 2019 г. за първи път беше засечен новият коронавирус. Експертите са от Съединените щати, Австралия, Германия, Япония, Русия, Нидерландия, Катар и Виетнам. Те ще работят под карантина и ще разговарят с китайски представители по видео връзка.

Преди година: как Ухан се превърна в първото огнище на коронавирус

Миналата седмица директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус изрази разочарование от забавянето на мисията, която досега не беше допускана в Китай. Експертите ще се фокусират върху въпроса как коронавирусът се е пренесъл от животни върху хора.

Една от хипотезите за произхода на коронавируса е, че той първо е бил пренасян от прилепи и се е прехвърлил върху човека чрез друго животно, което е било продавано на пазара в Ухан. Правителството на Китай разпространява версията, че вирусът идва от заразени вносни морски продукти. Учените по света отхвърлят тази версия.

В същото време комисията за извънредни ситуации на СЗО се събира в четвъртък в Женева, Швейцария, за да обсъди новите мутации на коронавируса, които вече са разпространени в поне 50 държави.

Заразените от Covid-19 по света вече са над 91 милиона, а смъртните случаи достигнаха 2 милиона. Повечето държави продължават с различни по строгост мерки.

СЗО ще обсъжда новите мутации на вируса, защото данните показват, че те се разпространяват значително по-бързо от оригиналния щам. Според експерти обаче разработените ваксини действат и срещу появилите се варианти на вируса.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции