Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
ЕКОКАТАСТРОФАТА НАБЛИЖАВА?
ЕКОКАТАСТРОФАТА НАБЛИЖАВА?
Вземи EMBED
Loading the video...
02-08-19
добавено
2842
прегледа

В края на 2018 ви разказахме за екологичната катастрофа в Западните покрайнини, която трови българското население там.

Причината е оловно-цинкова мина „Караманица” край Босилеград, която изхвърля шлаката от преработката на руда в приток на река Драговищица, която се влива в Струма.

Взехме проби от водата за изследване и резултатите бяха фрапиращи: концентрация на олово е 46 пъти над допустимите норми, на манган – 23 пъти, на мед – 3 пъти!

Заболеваемостта от рак сред българите в района расте!

Потърсихме министъра на околната среда за становище. Според него замерванията, които са правени от 2016 никога не са установявали превишения на нормите в българския участък на реката.

Въпреки това Нено Димов се срещна с министъра на защитата на околната среда на Република Сърбия Горан Триван.

И настоя за трансграничен ОВОС и съвместна работна група, която да потърси решение на проблема.

До момента, обаче, нищо от това не се е случило. Министерството на околната среда и водите излязоха с информация, че тепърва ще напомнят на сръбското министерство за проблема, трансграничния ОВОС и съвместната работна група.