Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Екологията или бизнес интересите са по-важни за общинските съветници
Екологията или бизнес интересите са по-важни за общинските съветници
Репортажи Вземи EMBED
Loading the video...
07-12-18
добавено
3975
прегледа

Както вече ви съобщихме, в няколко села до Павликени предстои откриване на три каменни кариери въпреки категоричното нежелание на местните жители, изразено в местно допитване.

 

 

Според местен екоексперт, ефектът на трите кариери за строителни материли ще бъде пагубен върху околната среда – водите и ландшафта, на двете села Димча и Върбовка. В кариерата в м. Станчова могила например се планира добивът да стигне 40 м дълбочина, при положение, че водоносният хоризонт – нивото на подпочвените води на двете села, е на 30 м дълбочина. Общо 4-5 извора ще бъдат тотално унищожени и са под заплаха вододайните области на двете села, смята той.

 

Репортерът ни Митко Върбанов се срещна с местни общинари и кмета на Павликени, за да проучи мнението им по въпроса. Един от общинските съветници заяви, че е гласувал по въпроса за добива, но на въпроса как отвърна „без значение“ и си тръгна.

 

Разнобой има и в групите на ДПС и ГЕРБ по въпроса. Според част от съветниците, кариерите ще допринесат за развитието на региона, а според друга част – ще го съсипят в екологично отношение.

 

Кметът на Павликени Емануил Манолов коментира, че би се радвал да има „една нова стопанска единица на територията на нашата община“.

 

По повод информацията, че кметът на с. Върбовка Антон Антонов е стимулиран от една от фирмите инвеситори, като му е даден автомобил за ползване и вероятно гориво, Манолов коментира: „Знам, че кара една кола. Знам, че е отдадена за ползване от едната фирма - концесионер“.

 

Но в защита на фирмата добави: „Същата фирма подари училищен микробус на училището във Върбовка“. „Уважавам волята на дарителя“, каза кметът. А на въпрос дали уважава волята на гражданина,  той отвърна: „ние няма да разрешим вредно производство“.