<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82443" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин с първи...

Еколог разкри причините за наводнението в Петърч и Костинброд (РЕПОРТАЖ)

26 Януари 2021
0 4972

Скъпи приятели, преди седмици Петърч и Костинброд бяха наводнени заради обилните дъждове и придошлата вода от река Блатна. Дали обаче това не можеше да се предотврати?

Свлачищa, затрупани къщи и преливащи реки. Наводненията засегнаха десетки населени места (снимки)

В интервю с репортера ни Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт екологът и представител на сдружение за дива природа „Балкани“ обясни как пресушаването на рибарниците край Петърч води до наводнения. Кадри на място показват, че защитната дига между рибарниците и реката е скъсана, което позволява на водата да се оттече от рибарниците и да прелее в речното корито, което от своя страна залива не за първи път къщите в района.

Репортер на “Господарите” е финалист в конкурс за зелена журналистика (видео)

От сдружение „Балкани“ многократно са сигнализирани община Костинброд, РИОСВ-София и МОСВ за проблема с разкъсването на дигата и за опасността, която то крие, но до момента без резултат. В същото време от община Костинброд са променили статута на земята край рибарниците и вече се допуска ниско строителство, въпреки че зоната попада в обхвата на НАТУРА 2000.

Протести срещу бетона по морето и в защита на „Натура 2000“ се проведоха в цялата страна (видео и снимки)

Ние ще се обърнем към Община Костинброд и към Министерството на околната среда и водите, за да разберем защо допускат съсипването на района и така поставят на риск от наводнения населените места там, а вие ни сигнализирайте за всякакви злоупотреби, измами и корупция.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции