Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Еколози излизат на палатки пред президентството
Еколози излизат на палатки пред президентството
gospodari.com
06-17-19
добавено
1089
прегледа

Природозащитниците определят ограниченията за любителите на дивата природа като репресия върху гражданите и изразиха надежда президентът да се вслуша в искането за вето. Вместо да регулират свободното къмпингуване, приетите поправки стимулират застрояването по Черноморието, подчерта Тома Белев от Асоциацията на парковите в България:

 

"Нарушават принципа, който задължава държавата да опазва биологичното разнообразие, пропускайки в наказателните разпоредби зараждащите се черноморски дюни, които са също местообитание, което е застрашено от изчезване, това е посочено в Червената книга на РБ.

 

Приетите текстове окончателно забраняват караваните, кемперите, а също и разполагането на палатки и чадъри върху пясъчните дюни, а за нарушителите се предвиждат глоби от 500 до хиляда лева. В момента се разработва Наредба, която ще определи зоните за свободно къмпингуване.

 

"Когато няма правила, има анархия. Отидете в Хърватия и си разгърнете палатката на някакъв случаен плаж или някъде в нечия нива. И вижте реакцията на местното население. Точно след 15 минути ще дойде полицията и ще ви арестува", заяви кметът на община Царево Георги Лапчев.

 

Протестите на еколозите срещу приетите изменения продължават. В четвъртък гражданите ще излязат на палатков лагер пред прозорците на президентството.

 

Източник: БНР