Екоминистърът Нено Димов се оказа акционер във фирма за печки

October 11, 2018
41 1277
Коментари: 0

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се оказа акционер във фирма за печки. Името му фигурира в частна фирма – според Търговския регистър – в списъка на акционерите, получили покани за общо събрание на "Искабул" АД, състояло се на 17 юли тази година в Дупница.

 

 

 

 

"Искабул" е основана през 1996 г., произвежда метални конструкции от стомана – печки за камини; изрязване на сложни контури; крепежни елементи; носачи, накладки за превозни средства и други. Продукцията е предназначена главно за износ – за Великобритания и Ирландия.

 

 

Един от акционерите, при това с най-голям дял, е именно Нено Димов – с 33,5% участие, съдружник с 29,5% е известната в търговията с метали и строителство варненска компания "Интерком груп", Пол Джерами Грайс – с 32%, и Антоанета Филева, която държи 5%.

 

 

"Интерком груп" е една от най-големите компании у нас, участваше в изграждането на оградата по границата с Турция, спечели обществената поръчка за близо 4 млн. лева. Фирмата има и завод в Украйна, тъй като управителят ѝ Павлин Николов има добри връзки там от времето, когато е завършил политехническия институт в Лвов.

 

 

На запитване на Club Z от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обаче отговориха следното:

1. Министър Димов не участва в органи за управление и контрол на дружеството ИСКАБУЛ АД. Останалите данни са видни в Търговския регистър.

2. Заявлението в Търговския регистър за освобождаването на министър Димов от органите за управление на дружеството е с номер 20170531120446 и е подадено в указания законов срок от встъпването му в длъжност. Освобождаването е вписано в Търговския регистър с вписване №20170606130306.

3. Нено Димов е от учредителите на дружеството, което е основано през 1996 г.

 

 

 

Министрите от третия кабинет на Бойко Борисов положиха клетва на 4 май 2017 г. 

 

Според чл. 19, ал. 6 от Закона за администрацията:

6) (Нова – ДВ, бр. 24 от 2006 г., изм. – ДВ, бр. 94 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Министър-председателят, заместник министър-председателите, министрите, заместник-министрите, посочените в чл. 19, ал. 4 еднолични органи и техните заместници и членове на колегиални органи, областните управители и заместник областните управители не могат да:

1. заемат друга държавна длъжност;

2. упражняват търговска дейност или да са управители, търговски пълномощници, търговски представители, прокуристи, търговски посредници, ликвидатори или синдици;

3. са членове на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, търговско дружество или кооперация;

4. упражняват свободна професия, с изключение на научна или преподавателска дейност или упражняване на авторски и сродни права.

 

 

Димов се е изтеглил от управата на дружеството, както повелява законът. И е запазил собствеността си в него, както се вижда от участието му в общото събрание – и бе потвърдено от пресслужбата на МОСВ.

 

 

Екоминистърът е един от противниците на битовото отопление на твърдо гориво. Той неколкократно обявява, че най-изгодният вариант за едно домакинство е да се присъедини към изградена газопреносна мрежа – ако живее на място с такава. Каза го и при участието си в сутрешния блок на Нова телевизия днес.

 

 

Нено Димов каза още, че неотговарящите на екоизискванията електроуреди и горива изобщо не трябва да стигат до пазара. И добави, че законът, забраняващ търговията с некачествени брикети се забавил, но се очаква да бъде приет от Министерския съвет още следващата седмица.

 

 

Източник: Club Z

Коментари

Реакции

LIVE | Неделя (12.04) | 20:00 ч. Слави Трифонов и Маги Халваджиян на живо във FB страницата на "Господарите"