<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте в кои о...

Екоминистърът сам наруши забраната за моторни шейни в националните паркове (видео)

14 Април 2021
0 1052

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разпространи видео записи за това как екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро навлиза в Национален парк Рила с над десет моторни шейни, в нарушение на забраните за защитената територия. Това се случи, след като 12 граждански организации поискаха по-строг контрол и ограничения за забранените моторни превозни средства, а ведомството продължава да не отговаря на журналистически въпроси по темата, пише “Дневник”.

“Аз не мога за всяко нещо да тичам” и “аз съм администратор,” каза Димитров по националната телевизия преди седмица. Вчера обаче той е възприел подхода на Бойко Борисов да “инспектира” лично с помощта на моторно превозно средство и да промотира това ползване на служебното си време с видео излъчвания – подход, наричан все по-често “джипка тв”. Според серията от 5 публикации на видео канала на МОСВ министърът е бил придружен от 12 моторни шейни на билото на националния парк, за да провери деривациите на язовирите Искър, Бели Искър и Белмекен. Според гласа на екоминистъра във видеото, проверката е за нивата на снега и потенциални наводнения при топенето.

Екоминистърът сам наруши забраната за моторни шейни в националните паркове (видео)

Измерванията на природните параметри с цел превенция на бедствия са възложени на бюджетна организация – това е Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Институтът има функция “осигуряване на държавните органи с данни, анализи, експертизи и прогнози за хидро-метеорологичните процеси на територията на страната и западната част на Черно море”. НИМХ е оборудван с високопланински бази с експертен персонал за извършване на тези измервания, включително и в Национален парк “Рила”.

Екоминистърът сам наруши забраната за моторни шейни в националните паркове (видео)

Въпреки това екоминистърът заявява във видеозаписа, че без навлизането на моторните шейни със служители на басейновите дирекции, националния парк и планинската спасителна служба и техни доброволци, той не е имал начин да знае колко е снегът и дали няма да доведе до наводнения.

С тази акция Емил Димитров легитимира навлизането на моторни шейни в националните паркове, на фона на нарастващи обществени искания за контрол. Преди 2 седмици 12 планинарски граждански организации се обединиха с искане към институциите, включително МОСВ и подчинените му дирекции на националните паркове, за спазване на правилата за забрана в защитени територии и по-ефективен контрол срещу шума, газовете и утъпкването на склоновете.

Защитените територии имат планове за управление, които определят в кои части от тях са забранени и разрешени конкретни човешки дейности, както и паркови администрации, които имат задължения по управлението им. Достъпът на моторни превозни средства е изрично забранен, освен по ясно обозначени пътища. Често нарушение и през лятото е излизане на МПС от пътищата, като особено мотоциклетите е трудно да бъдат контролирани поради малобройност и слаба подвижност на охраната. Моторните шейни, както и четириколесните АТВ, обаче са още по-недосегаеми, защото нямат регистрационни номера и нарушителите могат да се идентифицират само при залавяне “на местопрестъплението”.

При акцията в стил “джипка тв” на Емил Димитров-Ревизоро обаче извършителите се афишират, демонстрирайки нарушаване на правилата единствено поради решение на “властта” в лицето на един министър. Според интернет страницата на МОСВ един от приоритетите за работа на ведомството за 2021 г. е “Повишаване на общественото съзнание и култура по опазване на околната среда и ефективно прилагане на механизмите за контрол за изпълнение на екологичното законодателство”. Навлизането на моторни шейни обаче е нарушение на природозащитните норми. Освен национален парк, високопланинските части от Рила са и защитена зона от европейската мрежа “Натура 2000”, която също изисква специални режими за опазване на природата в района като изключително ценна за континента.

Източник: “Дневник”

Видео: MOEW BULGARIA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции