<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86220" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте какви п...

ЕКСКЛУЗИВНО: Акция на прокуратурата в офиса на финансовата пирамида, завлякла хора с милиони (РЕПОРТАЖ)

27 Март 2021
1 16784

След като години наред ви показвахме злоупотребите на финансовата пирамида с много имена „Глобал Маркетс“, прокуратурата влезе в офиса им и част от главните действащи лица бяха арестувани. До това се стигна след последната серия от репортажи, които репортерът ни Виктория Симеонова и операторът Йохан Вирт ви представиха. А ето и хронология на събитията около пирамидата, които ние от „Господарите“ сме показвали:

През 2013 година в “Господари на ефира” са получили сигнал за некоректно отношение като работодател на “Глобал Маркетс” – служители са се оплакали, че не са получили възнаграждения за работата си в офиса на компанията във Варна. 

13.2.2013 –  Работа без договор и заплащане 

27.2.2013 – Работа без договор и заплащане – 2 

12.3.2013  – Работа без договор и заплащане – 3 

В крайна сметка част от тях са получили възнагражденията си, друга част получи част от дължимите пари, а трета група служители се оказа, че трябва да си търси правата по съдебен ред, но хората в нея не са имали подписани трудови договори, с които да удостоверят, че изобщо са работили за “Глобал Маркетс”.

18.3.2013 – Работа без договор и заплащане – 4

Години по-късно, през 2018 година към нас се обърнаха засегнати от дейността на „Интерактив кампъни“ – тогавашното ново име на „Глобал Маркетс“, които са инвестирали суми между 2000 лева и 177 хиляди долара във финансовата пирамида. Те са били подлъгани с обещания за бързи и големи гарантирани печалби. 

8.01.2018 – Внимание: Фирма сменя имената си в търсене на жертви 

15.01.2018 – Фирма открадна от пенсионери 170 000$ 

Със скрити камери представихме как протича комуникацията между служители на финансовата пирамида и засегнатите:

18.1.2018 – Вижте как работи порочната схема на фирмата, която сменя имената си, за да мами хора 

Още тогава стана ясно, че фирмите работят без лиценз и от Комисията по финансов надзор излязоха с официална позиция:

24.1.2018 – Как да се предпазим от финансови измами 

Въпреки това сигнали от засегнати продължиха да постъпват при нас. Оказа се, че освен хора, от “Глобал Маркетс” са се възползвали и от фирми.

25.1.2018 – Измамната пирамида “Глобал Маркетс” продължава да залъгва хора

1.2.2018 –  Бивш служител на “Глобал Маркетс” разказва как са лъгали фирми, за да им вземат парите 

21.2.2018 –  Десетки измамени от фирма “Глобал Маркетс” разказаха историите си пред “Господари на ефира” 

Прокураутрата образува 5 досъдебни производства по случая, обеща проверки и обвинения при събиране на достатъчно доказателства. 

2.3.2018 –  Прокуратурата обеща да вземе мерки срещу измамниците от “Глобал Маркетс” 

Стигна се и до изнудване към един от обърналите се към нас пострадали – той беше принуден да декларира, че представените в предаването факти са “художествена измислица”, за да получи част от инвестираната сума. 

5.3.2018 –  Измамните финансови брокери от “Глобал Маркетс” изнудват потърпевши 

Междувременно от “Глобал Маркетс” опитватда спрат журналистическото разследване по темата като изпращат фалшиви жалби до различни институции от името на хора, които нямаха представа, че са се жалвали от “Господари на ефира”.

15.3.2018 –  Фалшиви жалби от граждани срещу “Господари на ефира” се изпращат след наши репортажи за финасови измами 

Излъганите, които са се обърнали към нас ставаха все повече и се стигна дори до протест пред офиса на “Глобал Маркетс”.

30.3.2018 –  Хора и кукери организираха протест срещу измамните финансови брокери от “Глобал Маркетс” 

През 2020 още излъгани по същата схема ни сигнализираха за новите имена, с които финансовата пирамида действа: „Финанс Инженеринг“, „Фин Инженеринг“, „Позитива“, „Прогресива“, „Алтернатива“, „Капитал инженеринг“ и още сходни имена, с които финансовите брокери се представят. Успяхме да достигнем до 26 фирми с обвързани лица, като нито една от тях, няма лиценз от Комисията за финансов надзор и от Българската народна банка. Новите засегнати са инвестирали между 10 и 170 хиляди лева, като има данни и за пострадали с още по-високи суми.

17.2.2021 – ЗАРАДИ БЕЗДЕЙСТВИЕ НА ПРОКУРАТУРАТА: Финансова пирамида продължава да завлича хора с огромни суми

Част от потърпевшите отидоха със скрити камери в офиса на “Финанс Инженеринг”, за да се чуе как служителите ще обяснят състоянието на лиценза на компанията и как отговарят на запитванията за изплащане на печалби и връщане на инвестираните суми. В скритите камери има абсурдни твърдения за лиценз от БНБ, какъвто справка на сайта на банката показва, че няма и не е имало. Чуват се и нови опити хората да бъдат убедени да инвестират още пари в схемата.

19.2.2021 – РАЗСЛЕДВАНЕ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ: Как финансовата пирамида убеждава жертвите си (2 ЧАСТ) 

Екипът на “Господарите” заедно с част от засегнатите отиде в офиса на фирмата, където бяха останали само офис мениджърите. Те излъгаха, че “Финанс Инженеринг” не се намира на този адрес, въпреки че час по-рано клиенти на компанията са били на среща с нейни представители именно там и са заснели скритите камери, показани по-рано. Представителка на обслужващата фимите рекламна агенция ни обеща съдействие за среща с Йордан Моллов. Пред офиса открихме много кандидати за работа по обява за кол център агенти в “Гранд Спот Маркет”.

22.2.2021 – ЛЪЖИ И ОБЕЩАНИЯ: Как протече срещата на “Господарите” със служители на финансовата пирамида (3 ЧАСТ) 

Ден по-късно репортерът ни Виктория Симеонова получи обаждане от представяща се като асистентка на Йордан Моллов, която обеща среща на екипа и засегнатите с въпросния господин. На мястото на срещата обаче вместо него, бяха от сайта “Краймс.бг” – без да се представят по име. На вратите на офиса и по стените в коридорите бяха окачени в рамки скрийншотове от обяви в сайтове за запознанства и за платена любов със снимките и телефонните номера на репортера на “Господарите” Виктория Симеонова и на един от засегнатите – Калоян Господинов. Репортерът на “Краймс.бг” иска обяснения от Виктория Симеонова за обявите, които реално тя вижда за първи път и видимо са качени във връзка с работата й по темата.

24.2.2021 – Атакуват грозно наш репортер с фалшиви обяви в еротични сайтове (РЕПОРТАЖ)

Атаките към репортера на “Господарите” и нейни близки продължават – стига се до непрекъснати обаждания “по обявите”, които тя успява да свали със съдействието на администраторите на сайтовете, в които се качват. Не липсват обиди и заплахи и към част от потърсилите правата си хора. Научихме истинските имена на служителите и им предоставя още едно доказателство за връзките между тях – издадена през 2017 книга за историята на “Глобал Маркетс” през погледите на мениджърите на пирамидата. Книгата е озаглавена “Акула във ваната”.

26.2.2021 – Еротични обяви и заплахи от финансовата пирамида, завлякла хора с милиони (РЕПОРТАЖ)

Бивши служители на пирамидата разказват, че не са получили възнагражденията си и показват “сценария”, по който привличат жертвите си. Междувременно от фалшив профил на продуцента ни Джуди Халваджиян във Вайбър се изпращат съобщения от негово име, с които се опитват да покажат, че именно той е инициатор на оскърбяващите репортера Виктория Симоенова обяви. Погрешка едно такова съобщение обаче е изпратено до самия продуцент и така редакционният екип разбира за фалшивия профил, скрийншотове с който вече са разпространени в жълти сайтове.

6.3.2021  – Бивши служители на финансовата пирамида разкриват схемата (РЕПОРТАЖ)

Наскоро колегите от bird.bg представиха материал за отношенията на Йордан Моллов с Русия и САЩ, базиран на негов тефтер с любопитни запики. От него става ясно, че представящият се като съветник в Народното събрание финансист е близък до депутата от БСП Валентин Ламбев, както и до Румен Гълъбинов – управител на една от фирмите в схемата.

Твърди се, че това е най-голямата финансова пирамида, оперирала на българска територия изобщо, както и че общо сумата от измами надхвърля 200 милиона евро. Не спираме да получаваме сигнали от още засегнати. Последните имена на схемата са „Пауър Маркетинг“ и „Райт Бизнес Мениджмънт“, а новият офис се намира в София, на бул. „България“ 109 във „Вертиго Бизнес Тауър“.

Акцията в офиса на пирамидата показва, че дългогодишната ни работа по темата дава резултат – предстои да разберем още подробности за нея и да се надяваме  да няма повече жертви на такива злоупотреби. Очаквайте в началото на следващата седмица официална информация от прокуратурата по темата, а междувременно сигнализирайте само на gospodari.com и на телефон *3333 за всякакви злоупотреби, измами и корупция.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции