Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Експерт за пожара на "Струма": Където има откъртен бетон, щетите са най-големи
Експерт за пожара на "Струма": Където има откъртен бетон, щетите са най-големи
Вземи EMBED
Loading the video...
08-24-19
добавено
5721
прегледа

В петък следобед Агенция "Пътна инфраструктура" отвори за леки коли едното платно на АМ "Струма". Бяха извършени и проверки при 62-ри км, където преди 10 дни горя пожар, предизвикан от сметище.

 

Ето какво каза пред Dir.bg експертът по пътища и мостове инж. Ясен Ишев, председател на сдружението на Научно-техническите съюзи по транспорта, за щетите от пожара.


ОГРОМЕН ПОЖАР В ДУПНИЦА ЗАТВОРИ МАГИСТРАЛА "СТРУМА" (ВИДЕО)- Г-н Ишев, колко е неприятен според вас инцидентът с пожара под моста на магистрала "Струма" и доколко огънят е увредил конструкцията? 


- Не мога да бъда много точен, защото нямаме преки наблюдения и анализ на аварията. От Научно-техническите съюзи по транспорта искахме да направим обследване на мястото, защото имаме редица специалисти по съоръжения, но за момента от АПИ ни казаха, че няма проблем това да се случи на един по-късен етап. Иначе щетите по моста може да произтекат от това, че части от конструкцията са били подложени на висока температура продължително време от възникналия пожар. При високи температури якостните и деформационни характеристики на бетона и стоманата се променят вследствие на три основни фактора - физико-механични изменения, химически процеси и нееднородното температурно удължение на тези материали. Основният фактор, влияещ върху повредите, зависи от това колко време и на каква температура са били подложени елементите на конструкцията.

 

ОЩЕ ПОНЕ 45 ДНИ ЩЕ Е ЗАТВОРЕНА МАГИСТРАЛА "СТРУМА" (ВИДЕО)


- Едното платно вече е отворено за движение. Това подсказва ли, че пораженията по него не са много големи?


- След като са преценили, нямаме основание да не вярваме. Работна група от специалисти, определени от Агенцията, са посетили съоръжението и се очаква да излезе доклад. Те имат данни, на които да се позоват и при такова изказване. Искам да кажа, че изпълнителят и проектантите също могат да бъдат много полезни в така създалата се ситуация, защото отсечката е още в срока на 10-годишната си гаранция.

 

Цялото интервю четете на Dir.bg, а кадри от пожара на сметището под магистралата вижте във видеото по-горе.