<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93616" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Иде огнена ер...

Екстремните горещини ще станат редовно явление?

10 Юли 2021
0 377

Според едно изследване, без изменението на климата нямаше да се стигне до екстремните горещини, завладели през миналите дни западните части на Северна Америка. Това твърдят авторите на изследване, проведено в рамките на проекта World Weather Attribution (WWA), резултатите от което обаче все още не са публикувани в научно списание. В него се посочва, че затоплянето на Земята, причинено от парниковите газове, е увеличило 150 пъти вероятността за горещи вълни като сегашната в Канада и САЩ, пише Дойче веле

“Това е безпрецедентно”

Учените са сравнили температурите от края на юни и началото на юли тази година с данните за температурата на Земята от 1800-та година насам. Изводът: подобна температурна аномалия се случва веднъж на 1000 години. 

Грета Тунберг призова към действие, след като NASA обяви 2020 г. за най-горещата досега

Фридерике Ото от Оксфордския университет, която е част от екипа на изследването, казва: “Това, което наблюдаваме сега, е безпрецедентно. Нови температурни рекорди, които да надвишават предишните с по 4 или 5 градуса по Целзий – това не е нещо нормално.”

Литън в Канада стана жертва на горещините
Литън в Канада стана жертва на горещините

През последните седмици Канада и северозападните райони на САЩ бяха сполетени от невиждана гореща вълна. В канадското село Литън, на около 260 километра североизточно от Ванкувър, бяха измерени 49,6 градуса. Допреди това абсолютният температурен рекорд в Канада беше 45 градуса. В тази адска жега селището изгоря почти напълно само за няколко дни. В канадската провинция Британска Колумбия за една седмица бяха регистрирани над 700 смъртни случая, настъпили неочаквано и внезапно.

Само предвестник на това, които ни очаква?

Авторите на проучването посочват, че е възможно да има и друга причина за горещините, макар и тя да е твърде малко вероятна: възможно е паралелно със затоплянето на земната повърхност да сме достигнали онзи праг на климатичните промени, при който екстремните феномени, смятани досега за невъзможни, да зачестят значително. Уточнението гласи, че дотук събраната информация не е предвещавала подобно развитие.

Според авторите на изследването, необичайният феномен може да е предзнаменование за подобни температурни аномалии в бъдеще и в северните географски ширини, в т.ч. Германия. Те правят и още един извод: при сегашния обем на изпусканите емисии в атмосферата само до няколко десетилетия средната температура на Земята може да се повиши с два градуса по Целзий. И тогава подобни горещи вълни могат да започнат да ни сполитат не веднъж на 1000 години, а на всеки 5 до 10 години.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции