<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93944" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 900 000 фран...

ЕК: Страните от ЕС имат право да въвеждат задължителна ваксинация

14 Юли 2021
0 719

Страните от Европейския съюз имат право да въвеждат задължителна ваксинация на своето население срещу коронавирус, ако санитарната обстановка го налага. Това заяви представителят на Европейската комисия Щефан Де Кеерсмакер, предава bTV.

“Въпросът дали е необходима задължителна ваксинация е в компетенцията на държавите от ЕС и те трябва да вземат окончателно решение сами. Европейската комисия счита, че продължаването на ваксинацията е най-важната задача. Зависи от държавите-членки какви мерки ще предприемат, за да осигурят ваксинацията на своето население”, каза той.

Pfizer препоръчва поставяне на трета доза ваксина срещу Covid-19

Кеерсмакер подчерта, че ЕК “продължава да се стреми да постигне целта да ваксинира 70% от пълнолетното население на съюза до края на юли”.

ЕК: Страните от ЕС имат право да въвеждат задължителна ваксинация

В понеделник ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че всички 27 държави от ЕС вече са получили достатъчно дози ваксини, за да ваксинират поне 70% от възрастното население. От началото на юни в страните-членки започна ново рязко намаляване на степента на ваксинация, което е причинено не от липсата на дози, а от големия брой хора, които са скептични към кампанията за имунизиране.

В тази връзка редица държави от ЕС вече започнаха да въвеждат строги мерки. Френският президент Еманюел Макрон обяви въвеждането на задължителна ваксинация на медицинския персонал и редица други категории работници, както и въвеждането на санитарен паспорт за посещение на барове, ресторанти и търговски центрове от началото на август.

От петък пък всички заведения на закрито в Гърция също ще работят само за ваксинирани. Мярката ще обхване всички заведения, барове, киносалони и театри и ще важи до края на август. От посетителите ще се изисква да покажат своя дигитален Covid паспорт или друг документ за ваксинация.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции