Следва: Майстор на ку...

Електрическите тротинетки се третират като велосипеди, заявиха от "Зелена София"

08 Септември 2019
30 1783

Електрическите тротинетки се третират като велосипеди, както е и преобладаващата световна практика. Те могат да се движат там, където се движат колелата – по велоалеите, най-вдясно по пътното платно там, където няма велоалеи, но по определените класове улици, разрешени за велосипеди, заяви Елица Панайотова от "Зелена София" , цитирана от Dir.bg

 

СПОДЕЛЕНИТЕ ТРОТИНЕТКИ В СОФИЯ СЕ ЗАРЯЗВАТ НА ВСЕВЪЗМОЖНИ НЕЛЕПИ МЕСТА (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

"Не могат да се движат по булеварди, които имат две ленти за движение и буслента – общо три ленти за движение в една посока. Mестата за оставяне и наемане на тези тротинетки за "Синя" и "Зелена зона" вече са регламентирани. Става въпрос за 200 паркоместа в центъра на София. Kъм момента на пускането на услугата на първата компания, тези места все още не бяха маркирани и заложени в мобилното приложение, с което се наемат тротинетките. Това вече е факт и всички компании са получили координатите на всички места и ги въвеждат в своите апликации, чрез които се наемат тротинетките", уточни Панайотова.

 

 

""

 

 

KAT ЩЕ ГЛОБЯВА ВОДАЧИТЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТРОТИНЕТКИ

 

 

Освен договорената максимална скорост от 25км/ч, има въведени зони, в които скоростта е ограничена до 7.5 км/ч. Това са всички паркове и градинки, пространството пред НДК и пешеходната част на булевард "Витоша". "Извън тези зони карате, примерно, с 25 км/ч и в момента, в който стъпите на на бул. "Витоша", скоростта автоматично, но все пак плавно, пада до 7,5 км/ч. Скоростта на един пешеходец е 5 км/ч, така че 7,5 км/ч е много близо до тази скорост. Така реално се намалява значително рискът от инцидент. Компаниите вече имат опит, че при намаляване на скоростта до 7.5 км/ч на хората вече не им е интересно и забавно, защото не искат да плащат за едно доста бавно придвижване", каза още Панайотова. 

 

 

""

 

 

ВЪРНАЛИ С ПОЛИЦИЯ 2 ОТКРАДНАТИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТРОТИНЕТКИ В СОФИЯ

 

 

"Нашата цел е тротинетките да са връзка с градския транспорт. Работим в тази посока и сме го записали в меморандума. Но първият приоритет беше да не настане хаос, както в другите градове, с безразборното паркиране на споделените тротинетки, да има повече ред и регламен в начина на придвижване и безопасността. В един момент дори може да се мисли билетът за градския транспорт да включва и допълващо придвижване с тротинетка", съобщиха още от "Зелена София". 

 

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции