<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87811" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отново над 2000...

ЕМА откри възможна връзка между ваксината на Johnson&Johnson и редки случаи на тромбози

21 Април 2021
0 267

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е открила възможна връзка между ваксината срещу Covid-19 на компанията Johnson&Johnson и редки проблеми със съсирването на кръвта при хора, ваксинирани в САЩ. Регулаторът остава на мнението, че ползите от ваксината надвишават рисковете от възможни странични ефекти, пише Свободна Европа.

Съобщението на Европейската агенция по лекарствата дойде седмица след като здравните власти в САЩ препоръчаха временно спиране на използването на ваксината на Johnson&Johnson докато приключи проверката на няколко случая на проблеми с кръвосъсирването сред имунизирани с нея хора.

САЩ спира временно ваксината на Johnson&Johnson заради 6 случая на тромбози

Става дума за общо осем случая на рядко срещан кръвен съсирек в кръвоносен съд в мозъка, придружен с тромбоцитопения – необичайно ниско ниво на тромбоцитите в кръвта. Те са сред общо 7 милиона ваксинирани с медикамента в САЩ. Американските регулатори все още не са обявили резултатите от своята проверка.

Европейският лекарствен регулатор започна своя проверка. Според нейния Комитет по лекарствена безопасност тези състояния трябва да бъдат включени в листовката на ваксината като много редки странични ефекти. Агенцията не препоръча ограничаване на употребата на ваксината и посочи, че не са идентифицирани конкретни рискови фактори.

„Covid-19 е свързан с риск от хоспитализация и смърт. Докладваните случаи на кръвни съсиреци и ниско ниво на тромбоцитите са много редки и ползите от ваксината на Janssen [поделение на Johnson&Johnson] за предотвратяване на Covid-19 надвишават рисковете от странични ефекти“, се посочва в съобщението на регулатора.

Ваксината на Johnson&Johnson е одобрена за употреба в Европейския съюз. Масовото ѝ прилагане обаче още не е започнало заради забавяне на доставките. След като САЩ съобщиха, че проверяват възможни странични ефекти, компанията съобщи, че ще забави допълнително доставките на ваксината си за Европа.

Европейската комисия има договор с Johnson & Johnson за 400 милиона дози ваксини срещу Covid-19. България е поръчала 2 милиона дози от тази ваксина.

България ще купи ваксината на “Janssen“ от Швеция, след като първоначално мислеше да я откаже

По-рано Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е възможно да има връзка между ваксината на AstraZeneca и случаи на тромбоза, придружена от тромбоцитопения. Сега регулаторът посочва, че случаите си приличат.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции