<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86210" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Увеличение н...

ЕМА разреши съхранението на ваксината на Pfizer при по-високи температури

27 Март 2021
0 232

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) разреши съхранението на ваксината на Pfizer/BioNTech при по-високи температури, предаде NOVA, цитирайки Франс прес.

По този начин ще се улесни дистрибуцията на препарата.

ЕМА разреши съхранението на ваксината на Pfizer при по-високи температури
Снимка: БулФото

В съобщение на агенцията се казва, че тя е дала положително мнение за разрешаването на транспортирането и съхранението на флакони с ваксината при температури между минус 25 и минус 15 градуса по Целзий (тоест при температури на стандартни фармацевтични фризери) само за период от две седмици.

Какво има във ваксината на Pfizer? Вижте десетте ѝ съставки

Става дума за алтернатива на дългосрочното съхранение на флаконите при температура между минус 90 и минус 60 градуса по Целзий в специални фризери, казва агенцията. Това би трябвало да улесни бързата дистрибуция на ваксината в ЕС, като намали нуждата от специална хладилна апаратура за съхранение при много ниска температура по цялата верига на доставката, обяснява ЕМА.

ЕМА разреши съхранението на ваксината на Pfizer при по-високи температури

Подобно решение взе неотдавна и Американската агенция за лекарствата. Днес ЕMA одобри и две предприятия за производството на ваксини срещу коронавируса, предадоха световните агенции. Това са завода на подизпълнителя на AstraZeneca – Халикс в Нидерландия и предприятието в Марбург в Германия на Pfizer/BioNTech.

Верни ли са думите на Борисов, че в Разград ще се правят ваксини срещу Covid-19?

Очаква се това да увеличи доставките на ваксини за ЕС. Първите доставки на дози от завода на Халикс за ЕС могат да се очакват до края на месеца, а първите от Марбург в началото на април. Заводът на Халикс не е нов, докато този в Марбург е нов производствен обект.

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции