<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86955" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 3556 са новозар...

Епидемиолог: Рискът от тромбоза след ваксинация с AstraZeneca е изключително рядък (видео)

08 Април 2021
0 537

“На този етап не бих поставил под съмнение ваксината на AstraZeneca. Рискът от тромбоза е изключително рядък”, каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV епидемиологът Петър Марков.

„Става въпрос за един нежелан ефект, който е изключително рядък. Рискът от смърт при него е 1 на 1 млн. получили ваксината. Рискът от смърт при коронавирус при заразяване е 1 на 200“, направи сравнение той.

С повишено внимание ще се прилага “AstraZeneca” при жените под 60 г. (видео)

Въпреки това Марков обясни, че връзката вече е призната и се взима предвид при ваксинационната политика на всяка страна. Ето защо от вчера Великобритания реши да не прилага ваксината на хора под 30-годишна възраст.

Той смята, че постепенно ще се върви към прилагане на ваксината само при малко по-високи възрастови групи и може би при мъже. По думите му не е неочаквано, че хората се заразяват с коронавирус и след втората доза. Това, от което ваксините предпазват, е тежко протичане на болестта и смърт, уточни Петър Марков.

„Ефективността на ваксините след първа доза е доста висока. Това особено важи за препаратите на Pfizer и Moderna – над 92%. Ефективността на ваксината на AstraZeneca след първа доза е над 76%, което е също висок процент“, уточни епидемиологът.

Относно румънския щам, който бе открит в северната ни съседка, Марков обясни, че става въпрос за вариант на коронавируса, който е известен още от февруари във Великобритания.

„Особеното при него е, че има характеристиките на т.нар. британски вариант, който го прави по-високо заразен и малко по-високо патогенен. Новото е, че при този вариант има мутация, която е характерна за варианта от Южна Африка. Тя се свързва с някаква степен на избягване на имунния отговор както от ваксинацията, така и от естествено прекарване на инфекцията. Това прави този вариант притеснителен, защото съчетава по-висока степен на заразност и някаква степен на избягване на имунитета“, обясни Петър Марков.

По думите му за щастие този вариант не е много широко разпространен дори във Великобритания. „Мисля, че става въпрос за една единствена проба, открита в Румъния“, допълни той.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции